‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en het monster van de Hop-vallei

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 33 tot en met nummer 42 van het jaar 1962. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

heer Bommel is op vakantie met Tom Poes in een land niet ver hier vandaan. Het is het land van de Hoppen. Het is er altijd mooi weer. Maar toch wordt de rust verstoort als opperhopman Rollo Zwiers aan komt rennen en waarschuwt voor het monster. Als hij dan merkt dat hij praat met de grote onoverwinnelijke heer Olivier Bommel denk hij met zijn leger van vrijwilligers dat hij het monster wel kan vangen. 

Maar dan blijkt dat het monster niet echt een monster is. En als heer Bommel dan het 'monster' ook nog aan ziet voor een vluchteling wordt het voor de Hoppen erg verwarrend. Gelukkig houden heer Bommel en Tom Poes voet bij stuk een merkt het staathoofd van de Hoopen dat het monter helemaal niet eng is,en benoemd hem tot opper-opper-Hopper-dokter. En heer Bommel krijgt een lintje. 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 2004200420042004
ISBN: 9064382905

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10

Stripboek Tom Poes en het monster van de Hopvallei
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.13
ISBN: 90 320 0566 9

Stripboek Tom Poes en het monster van de Hopvallei

Tom Poes en het monster van de hopvallei
Staat: nieuw hardcover
Uitgever: uitgeverij Cliché
ISBN: 9789082426885

Tom Poes en het monster van de hopvallei

Tom Poes en het monster van de Hop-vallei
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en het monster van de Hop-vallei
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b