‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en het Komeetgas

Eerste publicatie nummer 23 t/m nummer 37 van het jaar 1999. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


(voorwoord van Hans Matla in deel 21 van de intregrale uitgave van de avonturen van Tom Poes door Hans Matla)

Een nieuwe terugkeer van Tom Poes

Van 1984 tot en met 1988 werden enkele Tom Poes-verhalen uit het weekblad Revue opnieuw geplaatst in de Donaid Duck.

Elf jaar later, vanaf nummer 23 van 1999, kwamen de helden weer terug in Donaid Duck met nieuwe, spannende avonturen; deze avonturen zijn te lezen in de banden 19 en 20 van deze integrale uitgave.

Na een proef om nieuwe verhalen te produceren voor de dagbladen - zie bladzijde 171 en verder -, werd door Marten Toonder besloten om voor het weekblad Donaid Duck een nieuwe reeks verhalen op te zetten. Daartoe nam hij schrijver-tekenaar Dick Matena in de arm en overlegde hij met hem over de juiste vorm.

In nauwe samenwerking met Toonder ging Matena aan de slag en in het voorjaar van 1999 voltooide hij de vijfenveertig platen van het verhaal Tom Poes en het komeetgas.

Toen hij mij die originele platen toonde, was ik buitengewoon gecharmeerd van het prachtige werk: de platen waren in potlood opgezet en volledig uitgewerkt. Toen ik Dick Matena vroeg wat hij nu verder met deze tekeningen ging doen, zei hij dat hij die in inkt ging zetten, zodat ze gebruikt konden worden voor de publicatie. Ik besefte dat daarmee de originele schepping verloren zou gaan, want de potloodtekeningen zouden na het inkten worden uitgegumd en daarmee nooit meer door iemand gezien kunnen worden. Ik vroeg hem of hij de platen niet kon overtrekken en die overgetekende platen dan verder kon gebruiken voor het inkten. Ik vond het belangrijk om tenminste één Tom Poes-verhaal in zijn oorspronkelijke vorm te bewaren. Matena ging hiermee akkoord.                        

Daardoor is het nu mogelijk om, steeds naast de gepubliceerde bladzijden uit het weekblad, ook de originele tekeningen te tonen, zodat men het ontstaan van zo'n verhaal kan volgen.

Omdat het de bedoeling was dat er in 2000 een stripalbum van Tom Poes en het komeetgas zou worden uitgebracht, ontwierp Dick Matena alvast een omslag daarvoor. Dit album verscheen echter niet. Het schetsontwerp is hier bij het verhaal opgenomen.

Bij het begin van het verhaal in Donaid Duck werd op de bladzijde naast de eerste-pagina een introductie geplaatst met een 'Welkom terug, Tom Poes en Heer Bommel!', waarin de belangrijkste personages werden voorgesteld. Deze aankonding is op bladzijde 11 afgedrukt.

Hans Matla

 

Onderaan staan de boeken waar het verhaal in is gepubliceerd. Bij het boek Donald Ducks, staat ook een afbeelding van de voor-pagina van het verhaal waarin enkele meespelende figuren worden voorgesteld.

heer Bommel komt ongelukkig ten val in het nieuwe restaurant "De gestoofde kool" en natuurlijk is de markies daar het slachtoffer van. Maar die zegt dat het aan het plompe gewicht van heer Bommel te wijten is. Onderweg naar Bommelstein wordt heer Bommel getroffen door ene komeet. En het gas heeft een vreemde uitwerking. Professor Sickbock maakt zich meester van het gas, maar als hij teveel druk zet op de cilinder gebeuren er rare dingen. 

Ook de jonge ondernemer Wammes wordt hard geraakt. Heer Bommel ondergaat heel wat gespring, maar gelukkig lopen de meeste sprongen goed af voor de omstanders...... 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 21
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: OctOctOctOct 2009200920092009
ISBN: 9789064383502

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 21

Tom Poes en het komeetgas
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en het komeetgas
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b