‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en het gouden boek

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 1 tot en met nummer 13 van het jaar 1964. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

 

Tja er zijn boeken die moet je niet lezen als je nog te jong bent, zeg maar als je nog geen duizend jaar bent. heer Bommel en Tom Poes verdwijnen in een sprookjesboek. Als heer Bommel nu gewoon de aanwijzingen had gevolgd van het gidslichtje, was er niets aan de hand geweest. Maar ja we kennen heer Bommel en dan weet je dat hij wat eigenwijs is.  Via wat omwegen komen Tom Poes en heer Bommel in een vreemd land terecht met mummies. Als heer Bommel dan 2 mummies bevrijdt, zijn de broertjes Drup en Drip weer vrij en dat geeft zoveel nattigheid dat alle verhalen door elkaar lopen. 

Gelukkig kon Tom Poes met de hulp van de Dief van Bagdad de broertjes wegbrengen naar de eeuwige fontein. Toen nog een list om heer Bommel uit het boek te krijgen. Als dat dan lukt door de wolkenbewoner is heer Bommel een boekenlegger geworden. Gelukkig niet voor lang. Maar laat het een goede les zijn, lees nooit boeken die niet voor jouw leeftijd zijn bestemd.  

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 12
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: OctOctOctOct 2004200420042004
ISBN: 9064382921

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 12

Tom Poes en het gouden boek
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en het gouden boek
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b