‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en het betoverde schaakspel

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 35 tot en met nummer 40 van het jaar 1980.  In de nummers 31, 32 en 33 stond een vooraankondiging en in nummer 34 stond een prijsvraag. De uitslag van de Tom Poes prijsvraag stond in nummer 37. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

Hoewel heer Bommel lekker bij de haard zit, komt hij in een droefgeestige stemming. Dat wordt nog erger als zwarte vleer zich aandient. Bommelstein krimpt. heer Bommels klacht bij de koning haalt niets uit. Zwarte vleer betoverd de koning en zijn dienaren. Gelukkig kan Tom Poes schaken.
 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda


 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 19
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den haag
Uitgifte: Dec 2007
ISBN: 9789064382994

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 19

Stripboek Tom Poes en het betoverde schaakspel en Tom Poes en het land van Om
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.20
ISBN: 90 320 2029 3

Stripboek Tom Poes en het betoverde schaakspel en Tom Poes en het land van Om

Tom Poes en het betoverde schaakbord (iu)
Uitgever: illegale uitgave
Matla catalogus: ILG1

Tom Poes en het betoverde schaakbord (iu)

Tom Poes en het betoverde schaakspel
Staat: Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en het betoverde schaakspel
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b