‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en dokter Galzalver

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 45 tot en met nummer 53 van het jaar 1960.  Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


Aan het begin van dit verhaal treffen we heer Bommel aan bij de voordeur van slot Bommelstein. En bijzonder is dat hij aan het klussen is. Hij installeert een electrische klopper. Normaal geeft heer Bommel Joost opdracht het een en ander uit te voeren, maar dit keer niet. Had hij het maar wel gedaan, nu slog hij zich ferm op de hand met een hamer. Dokter Galzalver was in de buurt en wist precies hoe hij heer Bommel van de galsappen af moest helpen. 

Na veel ongelukken en veel mosterd later bleek toch dat de methodes van doker Galzalver op z'n zachtst gezged dubieus waren. gelukkig dat Tom Poes de lezing van dokter Galzalver goed had voorbereidt, zodat de professor als snel doorhad dat de beweringen van dokter Galzalver niet wetenschappelijk waren. 

 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JunJunJunJun 2003200320032003
ISBN: 9064382883

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08

Tom Poes en dokter Galzalver
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en dokter Galzalver
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b