‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de woelwater

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 49 van het jaar 1967 tot en met nummer 11 van het jaar 1968. Via deze link kun je de voorkanten bekijken van de Donald Ducks waar dit verhaal in is verschenen. 

In Rommeldam heerst grote droogte. En dan komt er zelfs nog een woelwater uit de lucht vallen. Heer Bommel ontfermd zich over de 'kleine'. Maar of dat zou zo'n goed idee was.... Commesaris Bullebas weet wel wie de oorzaak van de droogte is.  Gelukkig dat Tom Poes zo af en toe ene goed idee heeft.... En zodoende kan het verhaal toch eindigen met een maaltijd.   

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 17
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: NovNovNovNov 2006200620062006
ISBN: 9064382972

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 17

Stripboek Tom Poes en de woelwater
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
ISBN: 67.8

Stripboek Tom Poes en de woelwater

Tom Poes en de Woelwater
Staat: nieuw hardcover
Uitgever: uitgeverij Cliché
ISBN: 9789082426854

Tom Poes en de Woelwater

Tom Poes en de woelwater
Staat: losse Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de woelwater
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b