‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de toverleerling

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel. 

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 

Eerste publicatie van dit verhaal in het weekblad Donald Duck nummer 40 van het jaar 1955 tot en met nummer 2 van het jaar 1956.   


In dit verhaal krijgt heer Bommel de mogelijkheid om zijn opvoedkundige gaven te laten zien. Hij slaagt er met de hulp van Tom Poes en een schoolmeester in om zijn leerling met glans te laten slagen.


 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 01
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: AugAugAugAug 2001200120012001
ISBN: 9064382816

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 01

Tom Poes en de toverleerling
Staat: prima
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de toverleerling
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b