‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de tik van Joost

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 49 van het jaar 1964 tot en met nummer 11 van het jaar 1965. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

heer Bommels tuin ziet er prachtig uit. Gelukkig houdt heer Bommel goed toezicht. "Vergeet de begonia's niet Joost, ze hebben veel water nodig". Maar dan blijken er volgens Joost toch geen begonia's in de tuin te staan. Maar Joost heeft wel last van een 'tik' en dat ondervinden heer Bommel en Tom Poes al snel als ze onderuit worden gespoten door een krachtige straal die Joost op hen richt. 

Maar dan blijkt dat de 'tik' van Joost ook besmettelijk is. En dat leidt tot vreemde situaties, bij de douane, maar ook Kapitein Walrus krijgt er last van. Uiteindelijk brengt de dokter van het rusthuis uitkomst, maar dat betekent dan wel dat heer Bommel aan het werk moet....... 
 

 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 14
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 2005200520052005
ISBN: 9064382948

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 14

Stripboek Tom Poes en de tik van Joost
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Uitgave Oberon / Amsterdam Boek
Matla catalogus: 67.2

Stripboek Tom Poes en de tik van Joost

Tom Poes en de tik van Joost
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en de tik van Joost
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b