‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de Tereheer

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 10 tot en met nummer 19 van het jaar 1961. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

 

In dit verhaal is heer Bommel zorgelijk over zijn gestel. Als hij dan ook nog van de sokken gereden wordt door commissaris Bulle Bas en in een kuil terecht komt na een ontploffing bij wegwerkzaamheden, besluit hij op reis te gaan. Hij kiest voor de Albatros, maar dat blijkt toch niet zo rustig te zijn. Heer Bommel en Tom Poes slaan over boord en komen op een eiland aan. Maar het volk dat daar woont is nogal primitief. Ze hebben heer Bommel gevangen in een net en denken dat hij de grote vis geest is. 

Hij wordt aan wat proeven onderworpen. Maar de tovernaar vindt het niet voldoende, want hij is bang dat hij zijn positie kwijt raakt aan heer Bommel. Ondanks zijn tere gestel, blijkt heer Bommel bestand tegen heel wat ongemak. Gelukkig vindt Walrus de drenkelingen terug en neemt ze mee terug naar huis. heer Bommel nog steeds overtuigd van zijn onkwestbaarheid, komt toch wat bedrogen uit. En Joost moet hem de aflsuitende maaltijd voeren. 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JunJunJunJun 2003200320032003
ISBN: 9064382883

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08

Stripboek Tom Poes en de Tereheer
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.6

Stripboek Tom Poes en de Tereheer

Tom Poes en de Tereheer
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en de Tereheer
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b