‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de tegendeler

 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 15 tot en met nummer 29 van het jaar 1967. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


Andries Brandt was op zijn zachtst gezegd schizofreen en oorlogsmisdadiger. Hij was geen simpele meeloper maar een SS-er die was betrokken bij het doodmartelen van een groot aantal mensen. Zo erg zelfs dat de Duisters hem zelf maar gearresteerd hebben...

Én hij was ook nog ghostwriter van Tom Poes, hoofd van de Toonder Studios, mentor van veel jong striptalent en de grote onbekende 'Godthfather van de Nederlandse stripwereld'... En niemand die het door had. Of liever gezegd ...iedereen, die het wist, verzweeg het....

In al zijn verhalen, of het nu voor Marten Toonder (Tom Poes, Holle Pinkel, Horre , Harm en Hella en Aafje Anders), de Donald Duck (De Grote Boze Wolf en de Booswichtenclub en Hiawatha), de Eppo (Roel Dijkstra), de Tina (Jenniffer Scott), obscure underground blaadjes uit de jaren '70 zoals de Vrije Balloen), of welk stripblad dan ook was, daarin schemert zijn verleden door. Steeds maar weer hetzelfde thema in bijna ieder verhaal: "Iemand die van iets zeer ernstigs beschuldigd wordt en zich daarom probeert te verbergen of op de vlucht is. Of "iemand die zich anders voor doet dan hij is"

In dit door hem geschreven "Tom Poes" verhaal, uit de "Donald Duck" dat getekend werd door Ben van 't Klooster komt zijn criminele schizofrene aard wel héél duidelijk aan de oppervlakte...

 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 16
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JanJanJanJan 2006200620062006
ISBN: 9064382964

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 16

Stripboek Tom Poes en de tegendeler
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.5

Stripboek Tom Poes en de tegendeler

Tom Poes en de tegendeler
Staat: Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de tegendeler
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b