‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 3 tot en met nummer 16 van het jaar 1962.  Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

In de Schemerbergen wordt heer Bommel weer eens geconfronteerd met zijn trots. Als hij bij het opruimen van de rommelzolder op slot Bommelstein de luchtballon vindt van oom Zebedeus, laat hij die door Joost opblazen. Heer Bommel gaat met Tom Poes op reis. Maar ja heer Bommel schijnt toch niet zo goed te kunnen varen en hij strand op de schoorsteen van de markies. De markies heeft zijn neef op bezoek, de jonker Gniep. De jonker wil wel een weddenschap aangaan dat heer Bommel niet naar de Schemerbergen kan varen met de luchtballon. Natuurlijk gata heer Bommel deze weddenschap aan. Als dan Bul Super een zaakje ruikt, wordt het een reis met veel hindernissen. Door een gelukje krijgt heer Bommel van de spokkeltrollen een maansteen, omdat zij denken dat de maan is geland. 

Bij het afluitend maal, blijkt jonker Gniep niet zoveel eetlust te hebben. 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 2004200420042004
ISBN: 9064382905

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10

Stripboek Tom Poes en de Schemerbergen
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67,12
ISBN: 90 320 0565 0

Stripboek Tom Poes en de Schemerbergen

Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en de reis naar de Schemerbergen
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b