‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de Paspoort

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 30 tot en met nummer 48 van het jaar 1967. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

Zelfs Super en Hieper vinden het landschap maar niks. Maar Hocus Pas vindt het een aardig plekje. Als de Paspoort klaar is kun je van Huig naar Oer. Maar ja wie wil het proberen? Super wil wel wat regelen voor een zak goud, maar of hij daar nu zo blij mee is.

heer Bommel en Tom Poes worden gedwongen de poort te paseren en komen in het land van Oer. Maar ja hoe kom je daar weer uit? 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


 

Bekijk plakboek

Personages

Dit zijn de personages die in dit verhaal voorkomen.

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 17
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: NovNovNovNov 2006200620062006
ISBN: 9064382972

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 17

Stripboek Tom Poes en de Paspoort
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Oberon BV
Matla catalogus: 67.10
ISBN: 90 320 0518 9

Stripboek Tom Poes en de Paspoort

Tom Poes en de Paspoort
Staat: Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de Paspoort
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b