‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de Mexicaanse hond

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 25 tot en met nummer 34 van het jaar 1983. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

In dit verhaal volgt heer Bommel ene cursu om zelf een radio te maken. Maar zijn tekening van het schema wordt aangezien voor een kunstwerk. En als Terpen Tijn wat meer vibratie heeft toegevoegd, gebeuren er rare dingen.

Mexicaanse hond is de naam voor een bepaald soort storing bij radiotoestellen van het regeneratieve type, dat bij onzorgvuldige bediening als zender fungeert en daarmee de radiogolven, die dit toestel en toestellen in de buurt opvangen, verstoort door interferentie. Dit geeft een jankend geluid.
Toen in de jaren 30 van de 20e eeuw de elektronenbuis goedkoper werd en ruimer beschikbaar kwam, werd de regeneratieve ontvanger verdrongen door de complexere en kwalitatief betere superheterodyne-ontvanger. Hiermee behoorde de Mexicaanse hond tot het verleden.

Waarom het verschijnsel Mexicaanse hond heet, is niet duidelijk; vermoedelijk moet gedacht worden aan de chihuahua, die in Nederland en België ongeveer in dezelfde periode als de radio populair werd.

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 25 tot en met nummer 34 van het jaar 1983.

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 20
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: OctOctOctOct 2008200820082008

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 20

Tom Poes en de Mexicaanse hond
Staat: volledige bladen
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de Mexicaanse hond
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b