‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de meesterhand

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 16 tot en met nummer 32 van het jaar 1962. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

In dit verhaal neemt heer Bommel een oude grijsaard mee naar Bommelstein. Het blijkt dat heer Bommel ineens bescheiden is geworden. En nu doet Joost ook al zo raar. Tom Poes begrijpt er niets van. Maar als heer Bommel het meesterteken niet terug wil geven aan de grijsaard, komt hij voor veel moeilijke situaties te staan. Want ja, als de mensen denklen dat jij de meester bent, is het moeilijk om de verwachtingen waar te maken.  Het blijkt een moeilijk leven te zijn....

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: Mar 2004
ISBN: 9064382905

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 10

Stripboek Tom Poes en de meesterhand
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
ISBN: 90 320 2003 X

Stripboek Tom Poes en de meesterhand

Tom Poes en de meesterhand
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en de meesterhand
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b