‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de krakers

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 51 van het jaar 1966 tot en met nummer 14 van het jaar 1967. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

 

Als heer Bommel en Tom Poes een autorit maken in de streek van de stille meren, horen ze iemand om hulp roepen. Het schijnt een kraker te zijn met nummer 42. En als blijkt dat de Oude Schicht een hoger nummer heeft, kan hij die kraken. De gevolgen zijn dat de Oude Schicht volledig in de prak ligt. Als daarna dan ook de Stradivarius viool van de markies gekraakt wordt, wordt heer Bommel uitgemaakt voor een grote nul!  Als Tom Poes en heer Bommel terecht komen in het kraakland onder het water, maar niet in het water -als u begrijpt wat ik bedoel- gebeuren er vreemde dingen. Gelukkig dat Tom Poes een NUL schildert op de rug van heer Bommel. En dan kan heer Bommel de kraaklanderes leren om eens vriendelijke woorden tegen elkaar te spreken.

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 16
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JanJanJanJan 2006200620062006
ISBN: 9064382964

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 16

Stripboek Tom Poes en de krakers
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.11
ISBN: 90 320 0519 7

Stripboek Tom Poes en de krakers

Tom Poes en de Krakers
Staat: nieuw in hardcover uitvoering
Uitgever: Uitgever Cliché
ISBN: 978908246823

Tom Poes en de Krakers

Tom Poes en de Krakers
Staat: nieuw Linnen hardcover
Uitgever: Uitgeverij Cliché
ISBN: 9789082426823

Tom Poes en de Krakers

Tom Poes en de krakers
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en de krakers
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b