‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de knopenmaker

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 43 tot en met nummer 50 van het jaar 1962. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

Als de zomer weg is, komt het najaar en dit keer met een fikse, frisse Noorder. Joost worstelt tegen de wind in terug naar Bommelstein als hij wordt aangesproken door Hocus Pas, die zich voordoet als knopenmaker. Als Joost weer thuis is, wordt hij niet bepaald vriendelijk door heer Bommel ontvangen, en gaat snel een maaltijd maken. Maar helaas struikelt Joost en krijgt heer Bommel de maaltijd over zich heen.  Joost heeft toch het idee dat hij niet de juiste kleren heeft. Na een bezoek aan de knopenmaker heeft Joost een hele andere outfit. Maar als Joost dan even later verdwenen is, vindt heer Bommel het tijd geworden om ook de knopenmaker eens te bezoeken. 

Tom Poes vertrouwd het niet en gaat op onderzoek uit. Gelukkig vindt hij de juiste knoop om door te hakken, zodat ook Joost weer ontknoopt wordt. En aan de afsluitende maaltijd blijkt maar weer dat een Bommel nooit in de knoop raakt. 

Bekijk plakboek

Personages

Dit zijn de personages die in dit verhaal voorkomen.

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MayMayMayMay 2004200420042004
ISBN: 9064382913

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11

Tom Poes en de knopenmaker
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en de knopenmaker
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b