‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de kleine groene mannetjes

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 24 tot en met nummer 34 van het jaar 1969. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

heer Bommel laat in dit verhaal zien dat hij zijn tijd al ver vooruit is. Hij komt vliegend dit verhaal binnen aan een soort pak met straalaandrijving. Helaas kan Joost hem zelfs met de hulp van Tom Poes in vasthouden. Commissaris Bulle Bas heeft het druk met de invasie van kleine groene mannetjes. Hij leest hierover in een boek dat hij gevonden had op het plaats delict. Dat was de kruitfabriek na een inbraak. Later in het verhaal blijkt dat Hiep Hieper dat boekje heeft verloren. 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 18
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JunJunJunJun 2007200720072007
ISBN: 9064382980

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 18

Tom Poes en de kleine groene mannetjes
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de kleine groene  mannetjes
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b