‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de jonge Schicht

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfiguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in het dagblad De Telegraaf, maar direct na de Tweede Wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met Tom Poes en Heer Bommel. 

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald Duck van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd. 

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonderstudio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toonder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgd door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda  


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 1 tot en met nummer 9 van het jaar 1961. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


Tijdens een onweersbui vindt Tom Poes een vreemd ventje in de tuin achter Bommelstein. heer Bommel wil direct zijn opvoeding ter hand nemen. Maar ja de jonge schicht hield niet van water. En ja wat eet zo'n kereltje? Als dan ineens al de stroom uitvalt in Rommeldam, is de vraag hoe dat nou komt. Dan merkt Dorknoper dat er op Bommelstein iets vreemds aan de hand is. 

De monteur vindt al snel de oorzaak. De jonge schicht eet de elektriciteit op, maar hij groeit er wel door. En gelukkig kan hij terug naar zijn ouders.

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JunJunJunJun 2003200320032003
ISBN: 9064382883

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 08

Tom Poes en de jonge Schicht
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV.

Tom Poes en de jonge Schicht
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b