‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de Jakkerjekker

Nu Tom Poes rijk is geworden in het vorige verhaal (de schat-scherven) weten de verkopers hem te vinden. Maar Tom poes wil niets, totdat er 's nachts iemand een leren jas komt verkopen. Een prachtig verhaal als parodie op de provo's eind jaren '50 begin jaren '60. Toen de jeugd ook met leren jasjes rond reed op Kreidlers en Zündapps. 

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 26 tot en met nummer 37 van het jaar 1965. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda


 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Stripboek Tom Poes en de Jakker-Jekker
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon B.V.
Matla catalogus: 67.7
ISBN: 90 320 2018 8

Stripboek Tom Poes en de Jakker-Jekker

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 14
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 2005200520052005
ISBN: 9064382948

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 14

Tom Poes en de Jakkerjekker
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en de Jakkerjekker
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b