‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de ijzige Heinen

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 13 tot en met nummer 22 van het jaar 1958. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


Hocus Pas zorgt voor kilte in de vroege lente. En lopende sneeuwmannen? Dat is toch te gek voor woorden. Bijna worden heer Bommel en Tom Poes ook ijzige Heinen, gelukkig dat heer Bommel even niet te vast op de benen staat.... en dat Tom Poes zich tenminste als enig druk maakt over de ijzige heinen. 

Ook is het aardig om in de verhalen wat onmogelijkheden of tegentijdigheden te ontdekken. In dit verhaal roept Hocus Pas alle ijzige heinen achter Tom Poes en heer Bommel aan, maar bij terugkeer op Bommelstein blijkt de ijzige hein die in heer Bommels stoel zat te zijn gesmolten en liggen zijn wortelneus en bezem en hoed nog in de plas water. Maar eigenlijk kan dat niet omdat Hocas Pas had gezegd: "Warmte en gloed zijn boos voor de krachten van zazal! er mag niets warm worden in Rommeldam! Dit is de wet van Iah en Flod! Ik zal al mijn ijzige heinen op hen afsturen!


Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 04
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: JulJulJulJul 2002200220022002
ISBN: 9064382840

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 04

Stripboek Tom Poes en de ijzige heinen
Staat: nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.10
ISBN: 90 320 2019 6

Stripboek Tom Poes en de ijzige heinen

Tom Poes en de ijzige heinen
Staat: eerste druk
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de ijzige heinen
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b