‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de ijsdame

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 51 van het jaar 1962 tot en met nummer 10 van het jaar 1963. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

Tom Poes wil in de winter geen ijsje kopen van Wammes, veel te koud, waarom verkoop je geen warme anijs? "HiHi, doe niet zo dom. Hete anijsmelk verkoop ik alleen in de zomer, want in de winter kan ik het niet warm houden." Als er een grote ijslee verschijnt in Rommeldam kijken de mensen ervan op. De bestuurster is de ijsdame uit Koudland. Zij is op zoek naar hulp bij de bestrijding van een monster. En natuurlijk is heer Bommel de aangewezen persoon om dit klusje te klaren.  Maar om nu te gaan trouwen met een ijsdame? Het blijkt wel heel koud te zijn in Koudland. Gelukkig dat Tom Poes iets vindt dat volstrekt verboden is in Koudland, een.........

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MayMayMayMay 2004200420042004
ISBN: 9064382913

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11

Tom Poes en de ijsdame
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: De Geïllustreerde Pers NV

Tom Poes en de ijsdame
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b