‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de Grifgulders

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 4 tot en met nummer 14 van het jaar 1960. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


Als heer Bommel een eindje aan het rijden is met de oude Schicht blijkt de benzine op te zijn, gelukkig is Tom Poes er ook bij, zodat hij kan duwen. Als ze in de buurt komen van een wat vervallen huis, komen ze Gropa Grifgulder tegen, en die eerste ontvangst is nogal vreemd. Maar als je dan vraagt om hulp komt die er ook heel snel en zelfs zoveel dat je wat minder gastvrijheid op prijs stelt. 

Aan het eind van het verhaal blijkt dat heer Bommel heeft geholpen Gropa Grifgulder hoe hij een toeristisch oord kon maken van Gulderveld. 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 07
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MarMarMarMar 2003200320032003
ISBN: 9064382875

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 07

Stripboek Tom Poes en de grifgulders
Staat: Nieuwstaat
Uitgever: Oberon b.v. Haarlem
Matla catalogus: 67.28
ISBN: 90 320 2119 2

Stripboek Tom Poes en de grifgulders

Tom Poes en de Grifgulders
Staat: in de Donald Duck
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en de Grifgulders
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b