Tom Poes en de bombardonder
In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.
In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955 en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.
Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda
Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 33 tot en met nummer 50 van het jaar 1966.
Als heer Bommel de zolder opruimt - en Tom Poes en Joost aan het werk heeft gezet- komen ze een kist tegen. In de kist zit een Bombardon. Joost wil heer Bommel opvrolijken met een stukje muziek, maar dat pakt iets anders uit dan verwacht. Plotseling verschijnt de Bombardonder uit het instrument. En hij is tevreden met Joost zijn muziek. Maar dat veranderd als heer Bommel gaat toeteren.
Het blijkt dat het instrument gekocht is door een voorvader van heer Bommel, en dat is curieus, want op de tekening lijkt het huis van deze voorvader op Bommelstein. En dat zou niet kunnen want heer Bommel komt met niets aan in het 3de verhaal.
Gelukkig kan Tom Poes Joost overhalen om weer te spelen, zodat de Bombardonder onschadelijk kan worden gemaakt.
Bekijk plakboek