‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de boemel naar Doezel

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 9 tot en met nummer 21 van het jaar 1959. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


De gaper van de drogist is ongemanierd, net zoals de burgers van Doezel. De grootvader van Terpijn Tijn, de beeldsnijder Tijn, is na zijn werk zonder betaling de stad uitgezet. Heer Bommel en Tom Poes steken de helpende hand toe. Tom Poes, heer Bommel en Terpijn Tijn verdienen met hun hulp, uiteindelijk het ereburgerschap van de stad Doezel.  En Wammes Waggel? Die doet goede zaken als kapper.   


Maar 1 aflevering uit de Donald Duck (eerste publicatie)

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 05
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: OctOctOctOct 2002200220022002
ISBN: 9064382859

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 05

Tom Poes en de boemel naar Doezel
Staat: prima
Uitgever: Oberon BV.

Tom Poes en de boemel naar Doezel
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b