‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de beker van Onk

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 22 tot en met nummer 36 van het jaar 1959. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.


In dit verhaal pronkt heer Bommel met iets dat niet van hemzelf is. Daar komt narigheid van. Want de woudkoning Onk wil zijn beker terug. Gelukkig wint heer Bommel 2 van de 3 wedstrijden en wint hij de beker. De markies eindigt op de tweede plaats. Bijzonder detail is dat we aan het begin van dit verhaal dat bij Bommelstein nog een klein stukje onontgonnen bos lag, dit was het laatste stukje van wat eens een groot woud was. heer Bommel heeft dit stukje gekocht. Het is niet duidelijk van wie. 

Hij heeft er grootse plannen mee: hij wil deze wildernis laten verdwijnen zodat er fraaie bloemperkjes voor in de plaats komen. Het zal een mooie uitbreiding  van zijn landgoed zijn. Tom Poes zijn reactie is wat voorzichtig: "Hm. Eigenlijk jammere dat nu ook het laatste restje van het woud verdwijnt. Ik dacht, dat u zo van ongerepte natuur hield" 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 06
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: DecDecDecDec 2002200220022002
ISBN: 9064382867

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 06

Tom Poes en de beker van Onk
Staat: prima
Uitgever: Donald Duck

Tom Poes en de beker van Onk
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b