‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en de H-H handschoenen

Eerste publicatie in weekblad Donald Duck in 1964. Nummer 31 tot en met nummer 48. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.
_________________________________________________________________________________________________________________________

Het verhaal begint met een bijzondere gebeurtenis: heer Bommel helpt Joost met het ophangen van een schilderij. Heer Bommel moet zelfs een spijker in de muur slaan. Maar al snel blijkt dat een heer zich niet moet bezighouden met dergelijke zaken.  Maar als een heer nu eens handigheid krijgt met behulp van handschoenen? Tja, dat lijkt handig te zijn, maar er zitten toch ook wel wat nadelen aan. En die ondervindt heer Bommel al snel. 

________________________________________________________________________________________________________________________

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 13
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: DecDecDecDec 2004200420042004
ISBN: 906438293X

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 13

Tom Poes en de H-H-Handschoenen
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Oberon BV

Tom Poes en de H-H-Handschoenen
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b