‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel en het teken aan de wand

Eerste publicatie in het weekblad Donald Duck in nummer 22 tot en met nummer 31 van het jaar 1963. Als u hieronder op de titel klikt van het boek van uitgever Donald Duck, kunt u ook de voorkanten bekijken van de bladen waar dit verhaal in stond.

Als heer Bommel door de grond zakt in zijn tuin, gebeuren er rare dingen. En steeds is er een zwarte hand te zien. Ongetwijfeld heeft Marten Toonder ook de boeken van Chris van Abcoude over Pietje Bell gelezen. Pietje Bell is hoofdman van de 'bende van de zwarte hand'.

Zelfs op de albatros blijft het ongeluk heer Bommel achtervolgen. Gelukkig heeft Tom Poes een goede raad voor heer Bommel. Maar eenmaal terug heeft het aanstampen avn de grond door heer Bommel een heel verrassende ontwikkeling.

 

In 1941 creëerde Marten Toonder de stripfuguren Tom Poes en heer Olivier B. Bommel. De verhalen van Tom Poes en heer Bommel verschenen aanvankelijk als ondertekststrip in te dagblad De Telegraaf, maar direct na de tweede wereldoorlog ontstond er ook behoefte aan ballonstrips met TomPoes en Heer Bommel.

In 1952 ging het vrolijke weekblad Donald van start. Drie jaar na de introductie deed Tom Poes zijn intrede in dit tijdschrift. In totaal zijn er achtenvijftig verhalen verschenen tussen 1955  en 1969. Tussen 1980 en 1984 werden er nog eens elf verhalen gepubliceerd.

Elke week verschenen er vier – later drie - pagina’s met de spannende belevenissen van Tom Poes en heer Bommel. Uiteraard kon Marten Toonder deze niet allemaal zelf vervaardigen. Hij schreef en tekende de dagstrip al en leidde zijn Toonder studio’s. Daardoor had hij niet voldoende tijd om de pagina’s voor Donald Duck te maken en hij liet dit werk dan ook voor een groot deel over aan zijn medewerkers.
De verhalen werden geschreven door onder andere Lo Hartog van Banda, Andries Brandt, Harry van den Eerenbeemt en Eiso Toondder. De tekeningen en inkleuringen werden veelal verzorgt door Frits Godhelp, Ben van ’t Klooster en Wim Lensen, soms bijgestaan of vervangen door Richard  Klokkers, Dick Vlottes, Terry Willers of Frits Kloezeman. Uiteraard werd alles wel door Marten Toonder gecontroleerd en waar nodig gecorrigeerd.
bron: avonturen van Tom Poes uitgeverij Panda 


 

 

Bekijk plakboek

Personages

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11
Staat: nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: MayMayMayMay 2004200420042004
ISBN: 9064382913

Avonturen van Tom Poes serie uitgeverij Panda deel 11

heer Bommel en het teken aan de wand
Staat: complete Donald Ducks
Uitgever: Donald Duck

heer Bommel en het teken aan de wand
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b