‹ Terug naar overzicht

Heer Bommel en de Kwinkslagen

Eerste publicatie in De Nationale Rotterdamse Courant; Nieuwe Rotterdamse Courant en vanaf oktober 1970 werd het N.R.C. Handelsblad.

Eerste publicatie van  vrijdag 4 februari 1972 t/m zaterdag 15 april 1972

Strook 7381-7441


Alles kan, als men gelooft dat alles kan wat men gelooft. Teneinde dat te leren, doet men er goed aan om, zoals heer Bommel, een kwink in huis te nemen.


Dit verhaal is ook als hoorspel beschikbaar. Verteller: Roos Ouwehand. Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4; aflevering 5;

Losse rollen:
Grijsaard: Cees Geel
Kwink: Hadewich Minis
Dokter Baboen: Harry van Rijthoven
Houthakker: Lucas Dijkema


Samenvatting:

Het is een verhaal over geloven. Een oude man in het bos wil graag dat iedereen geloofd. Iedereen moet geloven dat alles kan wat je geloofd. Heer Bommel geloofd dat niet en daarom krijgt hij een kwink achter zich aan. Die moet er voor zorgen dat hij wel gaat geloven.
Heer Bommel krijgt steeds ongelukken dat hij uiteindelijk wel moet geloven. 

Bommel introduceert op eigen toon het komende verhaal. Hij gebruikt veel verkeerd geplaatste beeldspraak. Hij doet uit de hoogte. Hij introduceert het verhaal als een boekenweekgeschenk. Eigenlijk zegt hij helemaal niets nuttigs.

Bommel praat met zijn bediende Joost over boeken. Hij doet erg uit de hoogte over de simpele boeken die hij las. Hij beschouwt ze echter als hoogstaand. Joost leest betere boeken.
Kweetal de breinbaas werkt aan een ruimtehevelaar. Sikagel vraagt onderweg wat hij bij zich draagt. Hij zegt dat het de oloroon is. Sikagel weet hier niets van en beiden gaan hun eigen weg. Lut Lierelij treft Kweetal vervolgens. Lut vindt dat Kweetal de oloroon weg moet gooien. Kweetal is het hiermee niet eens, maar gooit toch de oloroon in het meer Zompzwin. Rook stijgt hierbij op. Wammes Waggel die in zijn bootje over het meer vaart, wordt opeens meegesleurd door een sterke stroming.
Bommel ligt te slapen. Ineens wordt hij wakker, omdat hij gezang hoort. In zijn badjas rent hij naar buiten om te zien wat er aan de hand is. Er blijken een aantal personen rond een kampvuur op zijn landgoed te zitten. Bommel is hier niet van gediend en probeert ze weg te jagen. Zij zeggen echter dat ze naar deze andere wereld zijn gekomen. In hun wereld zijn namelijk wringerds en in de andere wereld liggen de dubloenen op straat. Uiteindelijk slaagt Bommel er in hen weg te sturen en gaat naar binnen. Hij heeft geen idee waar de anderen het over hadden. Na een voetenbad gaat hij wederom slapen. ’s Ochtends wekt Joost hem vroeg en zegt dat er familie voor hem is: Boemel uit Apoka. Eenmaal beneden gekomen, staat er een groepje oproerkraaiers voor de deur. Ze beweren dat ze hem kennen en noemen hem Boemel. Overal lijken deze personen rond te lopen en Bommel denkt aan een soort van volksverhuizing. Hij vindt het maar niets al die vreemdelingen in zijn dorp.
Om zes uur ’s ochtends wordt hij gewekt door Joost met de boodschap dat er familie van hem is. Hij jaagt de vreemdelingen wederom weg en gaat aan tafel.
Hier bespreekt hij met Joost wat hij denkt dat gaande is. Joost beaamt dat zijn partij dit niet had laten gebeuren en maatregelen had genomen en ook hij is dus niet blij met hun komst.
Bommel krijgt een brief van de burgemeester. Hij schrijft dat er buitenlanders in zijn tuin zullen overnachten de komende tijd. Bommel is woedend. Wanneer hij markies de CanteClaer ontmoet, besluiten ze om het comite tegen de vreemdelingen op te richten. Ollie B. Bommel wordt de voorzitter van deze vereniging.
Tijdens zijn wandeling komt hij weer enkele zogenaamde Apoka’s tegen. Zij beweren dat hij heer Boemel is, die naar hun land was gekomen. Ze beweren dat hij hen een beter thuis beloofde in de andere wereld. Bommel weet van niets.
Dan gaat hij naar O. Fanth. Mzn. van de Rommeldamse Courant. Bommel vraagt hem om een stukje tegen de buitenlanders in de krant verschijnt. Hij jaagt weer wat vreemdelingen van het veld af. Dan ziet hij Tom Poes. Tom Poes gaat de dialoog aan met de vluchtelingen en in geinteresseerd in hun geschiedenis.
Bommel gaat klagen bij de burgemeester over de Apoka’s in zijn tuin. Deze bevestigt hun verhaal dat ze uit een andere wereld komen.
Ook in de winkel van Grootgrut zijn Apoka’s. Ze proberen eten te stelen. grootgrut spreekt hen hierop aan en politieagent Snuf voert hen af naar het bureau.
Bommel mag zijn zegje doen op de tv, omdat hij de leider is van het comite. Ondertussen spreekt Tom Poes met de Apoka Salem. Hij vertelt hem hoe de Apoka’s in Rommeldam kwamen. Tom Poes zoekt nu Bommel op. Hij zal Bommels speech schrijven voor de tv. Bommel leest in de uitzending de woorden die Tom Poes voor hem heeft geschreven. Tom Poes heeft echter een pleidooi voor de vreemdelingen geschreven en Ollie is hier op zijn zachts gezegd niet bij mee. In Rommeldam barst nu de discussie los. Joost verlaat zelfs zijn meester. Bommels vrienden zijn boos op hem. Bommel maakt een wandeling. Onderweg ziet hij Tom Poes. Deze overtuigt hem om naar het land van de Apoka’s te gaan. Bij het Zwarte Water komt net een bootje met meer Apoka’s aan. Eenmaal op het water hoort Bommel iemand om hulp roepen. Hij is onvoorzichtig en valt in het water. Bommel raakt kopje onder en spoelt aan in een vreemde omgeving. Hij wordt opgevangen door een aantal Apoka’s. Hier vertelt hij over Rommeldam. Hier is het erg goed. Tijdens zijn verhaal neemt een wringerd hem beet. Hij rukt zich los en er barsten vulkanen uit. Hij vraagt hen waarom zij in dit afgrijselijke oord blijven en neemt ze mee naar het meer.Aangekomen barst er wederom een vulkaan uit en Bommel valt in het water.
Wanneer hij aan wal komt is hij terug aan de zijde van Rommeldam. Hij vertelt zijn verhaal aan Tom Poes, maar deze snapt er niets van. Er blijven nog steeds Apoka’s komen.
Kweetal komt terug naar het meer om de oloroon op te halen. Dit voorwerp blijkt in zijn hoofd rondspoken en hij vist het op met een net.

Bommel vertelt opnieuw zijn verhaal aan zijn vriend Tom Poes. Deze begrijpt wat er aan de hand is, hoewel het opmerkelijk blijft. Joost keert ook weer terug en tot besluit is er een feestmaal. Bommel proost op de Apoka’s. Zijn mening over hen is veranderd en hij gelooft zelfs dat hij hen tot vluchten heeft aangezet.


 

Bij de LR pockets heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


Bekijk plakboek

Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

LRP Wat Enigjes
Staat: prima. een lichte verkleuring
Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
Uitgifte: SepSepSepSep 1975197519751975
Matla catalogus: 30.16
ISBN: 90 234 0514 5

LRP Wat Enigjes

Dubbele Bommelpocket (mijn teer gestel & wat enigjes)
Staat: als nieuw
Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
ISBN: 90 234 2421 2

Dubbele Bommelpocket (mijn teer gestel & wat enigjes)

Heer Bommel Volledige werken deel 30
Staat: als nieuw
Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: DecDecDecDec 1995199519951995
Matla catalogus: 114.30
ISBN: 9064382301

Heer Bommel Volledige werken deel 30

serie 48 gebonden uitgaven: de Kwinkslagen
Staat: als nieuw
Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
ISBN: 90 234 6145 2

serie 48 gebonden uitgaven: de Kwinkslagen

Alle verhalen deel 43: Je kunt eigenlijk alles
Staat: nieuw
Uitgever: De Bezige Bij Amsterdam
ISBN: 978 90 234 6604 8

Alle verhalen deel 43: Je kunt eigenlijk alles

Tom Poes en de kwinkslagen (iu)
Staat: goede kwaliteit
Uitgever: illegale uitgave
Matla catalogus: ILG25.3

Tom Poes en de kwinkslagen (iu)

heer Bommel en de kwinkslagen
Staat: losse knipsels
Uitgever: NRC Handelsblad

heer Bommel en de kwinkslagen
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b