Tom Poes en de Pasmunt

5496-5559 uitgegeven in 1965


Verhaal 111 uit 1965
Het verzamelen van pasmunten haalt het laagste in de Rommeldammers naar boven. Daarom roept Tom Poes de hulp in van Bul Supers eerlijke valsemuntersbedrijfje.


Dit verhaal is ook als hoorspel beschikbaar. Verteller: Nettie Blanken. Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4; aflevering 5;

Losse rollen:
Evert, kroegbaas: Frank Lammers
Jantje de zware jongen: Barry Atsma


 

Bij de LR pockets heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


Ook bij uitageve uit 2006 heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


De pasmunt (MV 111, opgenomen in 'Een eenvoudige doch voedzame maaltijd')
Zoals de Lucky Luke-strips op hun best zijn met de Daltons erbij, zo fonkelen de Bommelverhalen met extra kracht als magister Hocus P. Pas zijn opwachting maakt. 'De markt voor alruinwortels en pentagrammen is aan het verlopen, maar hier ligt een nieuw terrein braak', luidt zijn credo, en dus komt hij telkens met een nieuw plan om Rommeldam in zijn macht te krijgen. Als het niet lukt met snoepgoed (De dropslaven) of met seks (De trullenhoedster), dan speelt hij wel in op het verlangen naar spectaculaire reiservaringen (De wilde wagen). In De pasmunt (1965) verstrekt Hocus Pas als een drugsdealer in spe gratis 'pasmunten' aan de burgers van Rommeldam. De bijzondere geldstukken wekken hebzucht en persoonsveranderingen op: Joost wordt onbeschoft, buurman markies De Canteclaer van Barneveldt schoolt zich om tot struikrover en ambtenaar Dorknoper laat zich corrumperen. Gewoon geld speelt geen rol meer, en het is uiteindelijk aan de valsemunterspraktijken van Super en Hieper te danken dat de wet van Gresham ('bad money drives out good money') het leven in Rommeldam niet ontwricht.


Nummering stroken: 5496 t/m 5559Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.