Heer Bommel gaat het overdoen

verhaal uit 1958

Heer Bommel vindt een kalender, waarmee hij momenten uit het afgelopen jaar kan overdoen. De narigheid die hij wil voorkomen, wordt er alleen maar door verergerd.


Dit verhaal is ook als hoorspel beschikbaar. U kunt hier de hoesjes downloden. voorkant en achterkant.

Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4;
Verteller: Kitty CourboisLosse rollen:
Grijsaard: Fred Goessens
Vrachtwagenchauffeur: Felix-Jan Kuypers
Fruitkoopman: Rob van de Meeberg
Bediende Van Cantecler: Barry Atsma


 

Er zijn voor de LRP serie ook speciale boekenleggers gemaakt door Ad Jekel. Ik wil u graag laten genieten van deze kleinnood. Je kunt het hier opvragen en uitprinten op stevig papier, uitknippen en gebruiken maar.


 

Het overdoen (MV 78, verschenen in 1957/'58, opgenomen in 'Altijd dezelfde')

De vondst van een door Vader Tijd verloren kalender van het vorige jaar biedt heer Bommel de mogelijkheid terug te gaan in de tijd en gedane zaken te keren. Maar, zoals de kalendergrijsaard hem van tijd tot tijd toeroept: 'Overdoen is dubbel leed.' Iedere poging van heer Bommel eindigt in een zwartere bladzij. Het onverhulde moralisme ('men hoeft niet naar het verleden terug te gaan om fouten goed te maken, daar is het heden voor') doet niets af aan de opwindende aankleding van een van Toonders favoriete thema's: de onherroepelijkheid van tijd en geschiedenis. Zeven jaar later zou Toonder hierop variëren met De killers, waarin heer Bommel kennismaakt met twee cowboys die gespecialiseerd zijn in het doden van tijd die anders zinloos gebruikt zou worden.


Zie ook het 'voorwoord' in Toondertijd nr 39.


 

Nummering stroken: 3280 t/m 3334Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.