Heer Bommel en de Zwarte Zwadderneel

verhaal uit 1957
Met Zwadke Kornelisz (waar hij komt begint het zachtjes te regenen) gaat Heer Bommel het kwaad bestrijden, zoals kranten, films, drinklokalen en het zenden van radiogolven. Het is alles hovaardij en winderigheid.


Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4; aflevering 5
Verteller: Ingrid HeinsiusLosse rollen:
Zwadke Kornelisz: Han Kerckhoffs
Rins: Thijs Feenstra
Moeder Rins: Jet van Boxtel
Kinderen Rins: Jet van Boxtel
Bewaker Gevangenis: Felix-Jan Kuypers
Portier Rommelbode: Tygo Gernandt 


Bij de LR pockets heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


De Zwarte Zwadderneel (MV 75, opgenomen in 'Grofstoffelijke trillingen')

Met zijn sombere blik en zijn vreugdeloze kledingkeuze is Zwadke Kornelisz, steevast gekastijd door zeer plaatselijke regenbuitjes, de tegenpool van Lieven Brekel uit De liefdadiger (zie aldaar). Maar zijn optreden is even ontwrichtend. Alle pleziertjes in het leven moeten worden gebannen, want die leiden tot 'ijdelheid en lage lust', 'winderigheid en hovaardij'. De ontknoping van het verhaal (Tom Poes ontmaskert Kornelisz als de Zwarte Zwadderneel, en hij vertrekt met zijn paraplu tussen de benen) stelt niet veel voor, maar soms is character net zo waardevol als plot. Met de boetepredikende Zwadderneel bespotte Toonder anno 1957 niet alleen de hypocrisie van het calvinisme en de onzinnigheid van een theocratie, maar schiep hij ook een spreekwoordelijke figuur (die nog vele verhalen meekon). Zoals een 'nurks' een onaangenaam mens is, zo is voor ware fans een 'zwarte zwadderneel' een eeuwige somberaar.


Nummering stroken: 3118-316 t/m 3162-316Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.