Heer Bommel en de Vergelder

Verhaal uit 1984
Zelfs een heer groeit het geld niet op de rug; ook in zijn kringen dient er bezuinigd en bespaard te worden. Een vergelder brengt uitkomst maar ook verplichtingen met zich mee.


Dit verhaal is ook als hoorspel beschikbaar. Verteller: Yvonne van den Hurk.  Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4; aflevering 5; aflevering 6; aflevering 7

Losse rollen:
Secretaris Steenbreek: Han Kerckhoffs
Joris Goedbloed: Hugo Koolschijn
Agent: Tygo Gernandt
Agent Schenkel: Tygo Gernandt
Hitotoe Gisoe: Fred Goessens
Dokter Baboen: Harry van Rijthoven
Advocaat Zwederkoorn: Bert Luppes
Douanier 1 en 2: Barry Atsma
Vrachtwagenchauffeurs: Lukas Dijkema
Ambtenaar: Felix Jan Kuypers


 

Bij de LR pockets heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


Nummering stroken: 01514 t/m 01591Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.

Hoorspeluitvoering in MP3
LRP Soms verstout ik mij

Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
Uitgifte: 1985
Matla catalogus: 30.37
Aanvullende informatie: De tekst die op de achterzijde van de LRP staat:

“Wie de vrijheid neemt heer Oliviers ingenaaide levensgang te volgen, zal dikwijls zijn navrantige ondervindingen door merg en been voelen gaan,” aldus de heer J. te B. te R.

Algemeniserend kan ik gelukkig vatstellen, dat hij daarbij meestal uithuizig is. Maar in het onderhavige boekwerk spelen zich ook in Bommelstein deplorabele toestanden af, waarin zelfs k op aangrijpende wijze in beslag wordt genomen. Nu vraag ik U, als U mij permitteert. Het is dan ook evidentig, dat ik mijn ontslag moest overwegen, wat ik niet graag doe wegens heer Oliviers gesoigneerde wijnkelder, en het kwalitiverende rookgerei.
Maar heer Olivier heeft meestal de goedheid een mooie les uit mijn overweging te trekken, zodat ik mij bij de volgende uithuizigheid verstouten kan geheel te relaxeren. Dit is vooral diverterend wanneer ik daarbij de criminele belevenissen van mijn werkgever ongestoord tot mij kan nemen. Met uw goedvinden moet ik de lezing van dit boek dan ook van harte aanrekommanderen!
de Vergelder

Uitgever: de Bezige Bij, Amsterdam
Uitgifte: 1996
Aanvullende informatie: Tekst achterzijde:
Marten Toonder werd in 1912 te Rotterdam geboren en begon zijn loopbaan als striptekenaar bij de Rotogravure in Leiden. De publikatie van zijn eerste Tom Poes-strip in de krant zou het begin zijn van een reeks van 177 verhalen met Tom Poes en Olivier B. Bommel in de hoofdrollen. In 1986 sloot Marten Toonder zijn eerste levenswerk af met het huwelijk van Heer Bommel en Juffrouw Doddel in het einde van eindeloos.
Sedertdien wijdt hij zich aan zijn autobiografie. Het eerste deel hiervan, Vroeger was de aarde plat over de jaren 1912-1939, verscheen in 1992, het tweede deel, Het geluid van bloemen, dat de jaren 1939-1945 bestrijkt, in 1993, het derde en laatste deel, Onder het kolkende meer Doo, in 1996.

De Bezige Bij gaf in 1967 de eerste literaire reuzenpocket met Bommelverhalen van Marten Toonder uit, waardoor ze een ongekend succes beleefden. Voor deze serie gebonden uitgaven selecteerde Marten Toonder 48 verhalen uit zijn oeuvre.
Heer Bommel Volledige werken deel 40

Uitgever: Uitgeverij Panda, Den Haag
Uitgifte: juni 2001
Matla catalogus: 114.40