Heer Bommel en de Liefdadiger

Verhaal uit 1964

Met de spreuk 'Quisque sibi proximus' roept heer Ollie een brekel op die graag lichtpuntjes verspreidt. "Je blijft lachen" is zijn motto - tot het lachen hem vergaat...


Dit verhaal is ook als hoorspel beschikbaar.  Beluister het hoorspel:
aflevering 1; aflevering 2; aflevering 3; aflevering 4; aflevering 5; aflevering 6; aflevering 7; aflevering 8;

Verteller: Chantal Janzen.
Losse rollen:
Lieven Brekel: Marc Klein Essink
Mevrouw Loen (boerin): Sylvia Hoeks
Jonge Richel: Barry Atsma
Oude Loen: Bert Luppes
Waard: Bert Geurkink
Reporter: Roelant Fernhout
Cameraman: Alexander van Heteren


 

Bij de LR pockets heeft Ad Jekel een mooie passende boekenlegger gemaakt. Print hem uit op stevig papier, knip hem uit, en hij is klaar voor gebruik. Boekenlegger bekijken.


De liefdadiger (MV 106, verschenen in 1963, opgenomen in 'Een groot denkraam')

'Kwiske sibi proksimos', declameert Joost op een avond bij volle maan; 'bij de zevenboom in het Savelbos-/ zijn vannacht de Brekels los./ Wie een ring ziet om de maan, moet niet naar de Brekels gaan.' Heer Bommel doet dat wel, en komt terug uit het bos met Lieven Brekel, een goedlachs mannetje met vlinderstrik en bolhoed die - jaren voor president Bush - de lichtpuntjes in het leven zoekt, en - jaren voor Joop van den Ende - gespecialiseerd is in vrijetijdsbesteding ('We blijven lachen'). Maar Brekels lunaparken, weekeindritten, candid camera-televisieprogramma's, luchtdichte (en niet te openen) verpakkingen doen heer Bommel en zijn medeburgers het lachen al gauw vergaan. Voordat Rommeldam wegzinkt in files en ruzie dwingen Heer Bommel en Tom Poes de 'liefdadiger' tot de aftocht - door hem te laten meedoen aan alle ongein die hij zelf verzonnen heeft.


Nummering stroken: 5141 t/m 5236Boeken

Alle uitgaven en/of boeken in mijn verzameling waar dit verhaal in staat.