Rommeldam

In de Nederlandse plaats Oisterwijk heeft een miniatuurversie van Rommeldam gestaan. 

Theo Sluiter (restauranthouder) en Broos Dröge namen het initiatief voor de bouw van een miniatuurversie van Rommeldam. De oprichting van de N.V. Rommeldam vond plaats op 13 juni 1955 onder de naam Sprookjesstad Oisterwijk N.V. tot exploitatie van Marten Toonders "Rommeldam", kortweg N.V. Sprookjesstad Oisterwijk of N.V. Rommeldam. Kees van der Weert van Toonder Studio's maakte de ontwerpen. Verder waren onder meer een architectenbureau, tuinarchitect, kunstschilder en elektrotechnici bij de bouw betrokken. 

De 500 objecten voor het stadje waren van de hand van Jan Onkenhout uit Amsterdam. Ze moesten door Toonder worden goedgekeurd voor ze werden geplaatst. Ze varieerden in grootte van enkele decimeters (bijvoorbeeld het huisje van Tom Poes) tot meer dan twee meter hoog (bijvoorbeeld het stadhuis). Ook de Oude Schicht, de auto van Heer Bommel, ontbrak niet; er was zowel een kleine uitvoering als een auto op ware grootte (kenteken GX 11044). 

De miniatuurstad werd gebouwd onder dennenbomen aan de rand van Oisterwijk, in de theetuin Gemullehoeken bij de kruising van de Gemullehoekenweg en de Kivitslaan. Ze had een oppervlak van 3,5 ha en bestond uit zo'n 400 huizen. De aanleg kostte zo'n 150.000 gulden. De attractie werd geopend op 29 juni 1955, met een openingsrede van Godfried Bomans. (De rede was getiteld Tom Poes in Rommeldam en werd later opgenomen in de Bezige Bij-pocket Altijd dezelfde).  Een deel van de toegangsgelden was bestemd voor het Prins Bernhardfonds. Daarnaast waren er ook inkomsten uit reclame. De miniatuurstad werd draaiende gehouden door een bedrijfsleider en veertien man vast personeel. 

Voor de bezoekers was er een boekje te koop getiteld 'Rommeldam in Oisterwijk' met daarin een welkomstwoord van Heer Bommel, een rondleiding en een beschrijving van de geschiedenis van Rommeldam. In de miniatuurstad reden auto's en treinen, er was muziek te horen, 's avonds waren de gebouwen verlicht en de straatverlichting was aan en ook de vuurtoren functioneerde. Er werden regelmatig figuren ontvreemd, vooral die van Heer Bommel. 

In 1959 ging de sprookjesstad failliet en hield ze op te bestaan. Na verkoop van de inboedel hadden diverse Oisterwijkers nog een tijdlang een Rommeldams gebouwtje in hun tuin staan. Het overgrote deel is verloren gegaan. Ook het theehuis bestaat niet meer. Een later geplaatst bord met het opschrift "Huize Rommeldam" bij Gemullehoekenweg 66 houdt ter plaatse de herinnering aan de miniatuurstad levend. 

Er zijn meerdere boeken verschenen met beschijvingen van Rommeldam. De geschiedenis van RommeldamRommeldam in Oisterwijk

Er is ook een beeldbank van Oisterwijk: 1955. Rommeldam was een miniatuurstadje aan de Gemullenhoekenweg in Oisterwijk, geopend op 29 juni 1955. Het was een soort Madurodam met de sfeer van de Efteling en er stonden zo'n 400 miniatuurhuisjes op een terrein van ruim 2 hectaren groot rond de figuren Olie B Bommel en Tom Poes naar de boeken van Marten Toonder.
Beeldmateriaal: Oisterwijk in Beeld.

Rommeldam deel 1  Rommeldam deel 2

In Groenlo wordt anno 2020 een nieuwe poging ondernomen om tot een Marten Toonder themapark te komen.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b