‹ Terug naar overzicht

Terpen Tijn

Terpen Tijn is een bohemien, die leeft voor de kunst en zich aan burgerlijke kleingeestigheid niets gelegen laat liggen. Hij is wat slordig gekleed, draagt (zeer scheef) een baret en rookt pijp. Hij smeert de verf met grote energie op het doek. Zijn abstracte werk verspreidt sterke trillingen of vibraties. Hij leeft meestentijds op een dieet van augurken met suiker. Hij vindt het moeilijk zijn zieleleven uit te leggen aan minder artistiek begaafde medebewoners van de strip als ze het van nature niet al begrijpen.

Zijn naam komt van het woord terpentijn, een verfverdunner en oplosmiddel. In tegenstelling tot de meeste andere bewoners van Rommeldam is hij geen antropomorf dier, maar een echt mens.

Karakter, spraakgebruik en handelingen van de figuur Terpen Tijn zijn gebaseerd op die van de Haagse schilder Eterman (echte naam Joannes Diekmann), die Toonder in de jaren dertig leerde kennen. In hoofdstuk XXII van het tweede deel van Marten Toonders Autobiografie, Het geluid van bloemen, (ISBN 90 234 3803 5, uitg. De Bezige Bij, 1998), gebruikt Eterman dezelfde uitdrukkingen als Terpen Tijn in de Tom Poes-strips. Volgens kenners en de schilder zelf behoort hij tot de "onsterfelijken (bron Wikipedia)

Terpen Tijn
Verhaal: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Boek: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Terpen tijn heeft de oude trein onder stoom gezet, zodat hij hem kan schilderen. Hij moet onder spanning staan, omdat het anders niet vibreert
Terpen Tijn
Verhaal: Tom Poes en de Mexicaanse hond
Boek: Tom Poes en de Mexicaanse hond
hij bekijkt het werk van heer Bommel, en ziet een huilende hond, maar het mist vibratie
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b