‹ Terug naar overzicht

Kapitein Walrus

Wal Rus doet − net als professor Sickbock − zijn intrede in het verhaal Het verdwijneiland uit 1941. De opvallende snor die hij in latere verhalen heeft, ontbreekt hier nog.

Hij is de niet erg fijnbesnaarde, maar goudeerlijke gezagvoerder van het schip de Albatros. Hij komt al vroeg in de serie voor als medestander van Tom Poes bij het bestrijden van het kwaad. Hierbij blijkt hij gemakkelijk de vuisten te gebruiken om een geschil te beslechten. Hij is ooit begonnen als lichtmatroos op de Cornelia. Zijn vaderland is de Noordpool, zoals hij zelf vertelt in het verhaal Vriend Vijand.

Anderen dan Tom Poes beschouwt hij bijna zonder uitzondering als landrotten (door hemzelf vaak ook "landkwabben", "landkrabben" of "landlubbers" genoemd). Hij heeft hiernaast nog een heel repertoire aan overige krachttermen en scheldwoorden. Iets wat hij niet ziet zitten noemt hij "overgehaald"; zo kan hij het bijvoorbeeld hebben over "overgehaalde landkrabben".

Met de Rommeldammers heeft Wal Rus weinig te maken, verder dan de haven komt hij zelden. Heer Bommel wordt door Wal Rus vooral gewaardeerd om het makkelijk trekken van de portefeuille om overtochten te betalen.

Hij verbastert voortdurend de namen van anderen. Van de naam Bommel maakt kapitein Wal Rus allerlei vervormingen zoals Blobbers, Blommers, Boffers of Bobbel, maar hij noemt heer Bommel nooit bij zijn juiste naam. Ook anderen worden door de kapitein vaak niet bij hun juiste naam genoemd. Dit gebeurt uiteindelijk slechts bij de eerste kennismaking De Chinese waaier en in het verhaal Het griffoen-ei.

In het verhaal Mom Bakkesz wordt hij door muiters in een sloep overboord gezet, maar al snel vraagt de bemanning hem weer terug als gezagvoerder. Verder heeft hij af en toe te maken met markies de Canteclaer, die optreedt als de reder waarvoor hij vaart. Tegen het eind van de verhalenreeks is de gezagvoerder eigenaar geworden van zijn afgeschreven, doch goede schip.

Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de toverparaplu
Boek: Tom Poes en de toverparaplu
De kapitein staat op scherp, er is storm op komst. En wijst de bootsman terecht dat hij niet onder een driedubbel overgehaald landrottenscherm moet staan.
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de Globetrottersclub
Boek: Tom Poes en de globetrottersclub
Kapitein Walrus kan zijn ogen haast niet geloven als hij heer Bommel in zee ziet drijven. Zoals gewoonlijk krijgt heer Bommel veel namen van de kapitein: blommers; landslurf; Bobbels; Blobbers; Brommels;
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en het weerkristal
Boek: Tom Poes en het weerkristal
Walrus zit op het schip en luistert naar d eradio, en hoort daar dat heer Bommel verantwoordelijk is voor de storm.
Kapitein Walrus
Verhaal: Heer Bommel en het teken aan de wand
Boek: heer Bommel en het teken aan de wand
Ik zal een haring worden als ik die twee landrotten niet ken
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de schat-scherven
Boek: Tom Poes en de schat-scherven
Kapitein Walrus lust ook wel een hapje in het Griekse eethuisje
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de Wispen
Boek: Tom Poes en de Wispen
Kapitein Walrus wordt onaangenaam verrast als er een vliegend tapijt met 3 personen uit de lucht komt vallen en boven op hem terecht komt
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de versneller
Boek: Tom Poes en de versneller
Hé Bobbels! Wie heeft jou toestemming gegeven om hier aan boord te komen?
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de ijzervreters
Boek: Tom Poes en de ijzervreters
kaptein Walrus heeft een groot aandeel in het oplossen van dit probleem. Hij helpt Tom poes en heer Bobbel, excuus Blobbers....
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de schat op het eiland
Boek: Tom Poes en de schat op het eiland
Waarom ga je niet mee, Tom Poes? Weg van al dat landrottengedoe
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en de Mexicaanse hond
Boek: Tom Poes en de Mexicaanse hond
er is een vliegtuig verongelukt, zet dadelijk een sloep uit
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en het ei van Ukuu
Boek: Tom Poes en het ei van Ukuu
Blijf van mijn schip af!
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b