‹ Terug naar overzicht

heer Olivier B. Bommel

Heer Bommel komt in het derde verhaal van Tom Poes ten tonele als een opschepperig persoon. Hij heeft een flinke erfenis van zijn vader, en hoeft dus niet te werken, en kan zijn leven wijden aan het beleven van avonturen.

Heer Bommel is jarig op 13 december. En kasteel Bommelstein ligt op de Distellaan 13 te Rommeldam.

Heer Bommels maaltijden:
Het zal trouwe lezertjes opgevallen zijn, dat heer Bommel zijn avonturen graag besluit met een eenvoudig, doch voedzaam maal. Reeds dikwijls is mij de vraag gesteld hoe een dergelijke maaltijd in de ideale vorm is samengesteld - en om aan deze belangstelling tegemoet te komen laat ik hieronder enige toelichtingen volgen van de bediende Joost.

Deze, die op zijn 18de verjaardag de hotelschool te St.Q. bezocht, en zelfs doorgelopen heeft, moet als een bij uitstek deskundige op dit gebied beschouwd worden.
'In het algemeen,' aldus de toegewijde chef, 'vangt heer Olivier zijn maaltijden gaarne aan met wat hij een 'voorafje' gelieft te noemen. Wanneer er hooggeplaatste gasten zijn, bestelt hij bij voorkeur een door hem gecreëerd gerecht onder de naam 'Cavia re au Terrine'. Hij ziet dit graag in de soepterrine geserveerd en met lepels genuttigd. Persoonlijk verstout ik mij, daarbij enige flessen jonge champagne koel gereed te hebben. Doch niet zelden gebeurt het, dat de gastheer het navolgen van een gebruik uit andere landen prefereert. Hij biedt dan wodka of aqua vitae aan.

'De uitwerking op het palaat der aangezetenen is betreurenswaardig, maar een dergelijke onsubtiele ouverture stelt mij in staat aanmerkelijk .te economiseren. Bij volgende gangen kan ik dan immers de vrijheid nemen, dranken van lagere gradaties dan de oorspronkelijk voorgenomene te serveren (waarbij ik natuurlijk de voorzorg neem deze te encarafferen in vroeger gebruikte bouteilles met de etiquetten der superieure chateaux).

'Vervolgens wil, als men mij toestaat heer Olivier te citeren, 'een soepje er altijd wel in'. De gebonden variëteit geniet hier, helaas, preferentie over de consommé, zodat de addition eerder madeira zal zijn dan de lichte sherry, die ikzelve hoger apprecieer.
'De Truite is een geliefde volggang. Heer Olivier bestelt deze bij voorkeur, ten gehore van zijn disgenoten, à la meunière'; maar hij maakt geen aanmerking wanneer ik zo vrij ben een eenvoudige salade et des herbes te apporteren.

'Als gezegd is de drank afhankelijk van het voorafgaande. Mocht evenwel de Markies de Cantecler zich onder de genodigden bevinden, dan zie ik er op toe dat, al naar het land van herkomst der Truite, een Niersteiner of een lichte Cate du Rhane geoffreerd wordt. Ik weet deze opvatting niet on- bekritiseerd, maar heb reeds het oog gericht op het komend gerecht. Het seizoen dienende is dit niet zelden Venaison; soms zelfs Venaison parallel aan volailles, waarbij de légumes een punt van voortdurende zorg zijn. *

'Uiteraard rest mij dan al niets dan de kloeke stap naar een zware Bordeaux. Mijn eigen voorkeur zou mij elders voeren, maar heer Olivier spreekt de naam 'Saint Julien' gaarne nadrukkelijk uit. Ik draag dan ook altijd zorg een aantal ledige bouteilles, goed met spinrag gegarneerd, in reserve te hebben voor de Algérienne première classe, die de Chevalier Groot- grut voor zulke doeleinden ter beschikking stelt, en die zich in dit stadium, mits iets overgechambreerd, zeer wel laat smaken.

'Het valt mij altijd weer op, hoe de plat de fromages ook overspannen papillen weer activeert, zodat ik dan meestal tot een Beaune verplicht ben.
'Heer Olivier persoonlijk kan ik nadien groot genoegen doen met flensjes, liefst met rum geflambeerd, maar voor de grotere gelegenheden volsta ik met eenvoudige fruits. Meestal verlangt de tafelheer, dat deze met Cointreau gelardeerd worden, aan welk verlangen ik ondanks bezwaren in consciëntie voldoe. Vooral sinds ik van de Chevalier Grootgrut eenvoudige smaak elixers kan betrekken die, mits geprepareerd met zuivere alcohol, vaak uitstekend worden ontvangen.

'Helaas kan ik niet stilzwijgend voorbijgaan aan de taart, liefst rijk van rozijnen voorzien en (Ach! Opnieuw!) met rum geapprêteerd, daarna met zware roomsaus begoten. Valt de melange uit in de rijkdom die heer Olivier prefereert, dan blijken de genoden verder meestal incapabel tot voortgaande conversatie en is mijn taak aanzienlijk verlicht. Zijn de gemoederen evenwel nog geëchauffeerd, dan volgen koffie met een vinger Orambuie en tenslotte, rondom het haardvuur, de port.

'Persoonlijk verkies ik een eenvoudige tournedos met een aansprekend bordeautje, maar ik zie in dat de noblesse van een kasteelheer obligeert.' 

* Wanneer de maaltijd door intimi genoten wordt, en vooral na lotgevallen die het uiterste van hem gevergd hebben, kan ik heer Olivier echter een groot genoegen doen met het tableren van Pois gris au Capuçin. Deze schotel ziet hij gaarne omringd door Saucisses Fumées en Rouelles; Cornichons Liègeoises en een ruime schaal met de variatie van de Petit Lardon Fumé, die hij in besloten kring kaantjes gelieft te noemen. Doch dit terzijde.

Geld speelt bij Heer Bommel geen rol. Er is niet veel bekend over de financiële stituatie van heer Bommel. Maar toch hebben wij een klein inkijkje gekregen.
Wist u bijvoorbeeld het rekeningnummer? 41.46.20.209 bij de AMRO bank. Wij hebben de betaalpas van heer Bommel gevonden:
Betaalpas

Op 10 juli 1970 heeft heer Bommel bij Grootgrut voor 87,50 gekocht.  Wellicht voor het feestmaal van strip 7018?
betaling Grootgrut

Op 14 juli 1974 kreeg heer Ollie van de Markies 125 gulden. Wat heeft de markies gekocht?
eurocheque markies

Het abonnementsgeld voor de Rommeldamse Koerier kostte in 1974 25 gulden.
overschrijving


 

heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de toverleerling
Boek: Tom Poes en de toverleerling
heer Bommel begint dit avontuur zittend in zijn stoel voor de brandende haard, en rokend een lekkere pijp
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het klerenkoffertje
Boek: Tom Poes en het klerenkoffertje
Aan het begin van dit verhaal komen we heer Bommel en Tom Poes tegen in de bergen. Ze zijn op vakantie en heer Bommel kan ontspannen.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de toverparaplu
Boek: Tom Poes en de toverparaplu
heer Bommel zit gezellig met tom Poes bij de haard en heeft het over gastvrijheid. Maar misschien moet Tom poes toch even helpen om hem hieraan te herinneren
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de brombollen
Boek: Tom Poes en de Brombollen
aan het begin van het verhaal ziet Tom Poes iets heel bijzonders, Joost zit in een luie stoel en wordt bediend door heer Bommel. Is heer Bommel een bediende geworden?
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het nevelmoeras
Boek: Tom Poes en het nevelmoeras
het verhaal begint met de scene dat heer Bommel sport in de buitenlucht moet doen. Hij gaat de hengelsport beoefenen
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de wonderlijke boedel
Boek: Tom Poes en de wonderlijke boedel
heer Bommel zit aan het begin van dit verhaal in zijn stoel bij de haard, in een sombere stemming.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Globetrottersclub
Boek: Tom Poes en de globetrottersclub
Bij de start van dit verhaal blijkt heer Bommel brandmeester te zijn geworden bij de Rommeldamse vrijwillige brandweer
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de wa's dat
Boek: Tom Poes en de wa's dat
aan het begin van dit verhaal verteld heer Bommel dat hij een bescheiden dis opdient in knusse sfeer voor de burgemeester en de markies. We leren hier gelijk dat een tafel niet compleet is zonder een krachtige erwtensoep
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de ijzige Heinen
Boek: Tom Poes en de ijzige heinen
Aan het begin van dit verhaal is het prachtig lenteweer. heer Bommel geniet ervan met grote teugen
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de zonderlinge weldoener
Boek: Tom Poes en de zonderlinge weldoener
heer Bommel zit met Tom Poes in de kamer. Het is mooi weer want het raam staat wijd open. Hij wordt verrast door de bezorging van een pak. En pakjesbezorgers waren in die tijd nog niet zo bekend.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het toverboekje
Boek: Tom Poes en het toverboekje
heer Bommel gaat die avond goochelen. Probleem is alleen dat hij het nog kan. Maar dat probleem is gauw opgelost, hij koopt een toverboek en gaat op Bommelstein even lezen en oefenen
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de zwarte sluiper
Boek: Tom Poes en de zwarte sluiper
aan het begin van dit verhaal vertelt heer Bommel dat hij een roman gaat schrijven. Ben benieuwd of die ooit is afgekomen.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Dolende heer
Boek: Tom Poes en de dolende heer
heer Bommel is zeer ontstemd, omdat hij niet is uitgenodigd door de markies. Hij wil ook een graaf worden of iemand van adel
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Boek: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Aan het begin van dit verhaal neemt heer Bommel het er een beetje van, hij slaapt lang uit, eet lekker en is nu met Tom Poes gaan picknicken.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de beker van Onk
Boek: Tom Poes en de beker van Onk
heer Bommel heeft het laatste stukje ongerept bos gekocht en wil dit nu veranderen in bloemperken, maar dat gaat gelukkig niet door voor de dwerg
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het weerkristal
Boek: Tom Poes en het weerkristal
heer Bommel was best bereidt geweest om een radio voor Tom Poes te kopen. Mara hij wil wel de radio van Tom Poes eens bekijken
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de dief van Dagbad
Boek: Tom Poes en de dief van Dagbad
heer Bommel zit in zijn stoel en is Tom Poes aan het vertellen wat hij allemaal heeft gedaan.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Heer Bommel en het teken aan de wand
Boek: heer Bommel en het teken aan de wand
heer Bommel wil een hek om zijn tuin, anders loopt de keurige tuin zo over in het slordige bos....
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de glazenier
Boek: Tom Poes en de Glazenier
heer Bommel vindt die vooruitgang met lelijke verkeerwegen maar niks.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Heer Bommel en de Aagjes
Boek: Tom Poes en de Aagjes
Tuinieren is een mooie bezigheid voor een heer van Stand, zo denkend liep heer Bommel naar het tuinhuisje op zoek naar gereedschap
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Waggelgedachten
Boek: Tom Poes en de Waggelgedachten
Vooral voor jongelieden zoals jij is het nuttig om door stille bossen te dwalen.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de H-H handschoenen
Boek: Tom Poes en de H-H-Handschoenen
bijzonder aan het begin van dit verhaal is dat heer Bommel op een ladder staat om een schilderij op te hangen. Joost houdt de ladder vast
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de tik van Joost
Boek: Tom Poes en de tik van Joost
Als ik er geen toezicht op hield, kwam er niets van terecht
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de schat-scherven
Boek: Tom Poes en de schat-scherven
In het havenkwartier van Rommeldam bevinden zich vele eethuisjes waar je kunt genieten van buitenlandse spijzen. En heer Bommel kan als bereisd heer ander eten waarderen.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Jakkerjekker
Boek: Tom Poes en de Jakkerjekker
heer Bommel geniet van de ochtend, totdat hij wreed verstoord wordt door het knetteren van een brommer
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Wispen
Boek: Tom Poes en de Wispen
Op een warme zomerdag wandelt heer Bommel in de tuin van zijn kasteel
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de tegendeler
Boek: Tom Poes en de tegendeler
Genoeglijk in zijn luie stoel, met Tom Poes op bezoek en bediend door Joost, kan heer Bommel de avond wel door komen.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Paspoort
Boek: Tom Poes en de Paspoort
heer Bommel schrikt van de overval van Super en Hieper. Hij rijdt met de oude Schicht tegen het rotsblok op.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Rappe Ratsers
Boek: Tom Poes en de Rappe Ratsers
heer Bommel maakt een wandeling in het bos
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de jacht op de Joost-formule
Boek: Tom Poes en de jacht op de Joost-formule
heer Bommel zit in de tuin met de professor en Tom Poes te genieten van ene taart die Koost heeft gebakken
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de R.V.B.
Boek: Tom Poes en de R.V.B.
Brandmeester Bommel van de Rommeldamse Vrijwillige Brandweer
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de versneller
Boek: Tom Poes en de versneller
heer Bommel is met Tom Poes in de oude Schicht aan het rijden, als de markies in een grote slee langs komt en de oude Schicht een 'wrak' noemt.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de kookpot van mevrouw Liplaf
Boek: Tom poes en de kookpot van mevrouw Liplaf
heer Bommel neemt deel aan een diner bij de markies. De markies pronkt met zijn nieuwe kok.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de kleine groene mannetjes
Boek: Tom Poes en de kleine groene mannetjes
heer Bommel zoekt het hogerop. Hij is met deze straalaandriijving zijn tijd ver vooruit
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het betoverde schaakspel
Boek: Tom Poes en het betoverde schaakspel
heer Bommel raakt in een droefgeestige stemming, terwijl hij toch heerlijk bij de haard zit.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het land van Om
Boek: Tom Poes en het land van Om
heer Bommel geeft Tom Poes wat les over de natuur. Maar de biologieles van heer Bommel slaat niet aan
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de knokenpijp
Boek: Tom Poes en de knokenpijp
heer Bommel is weer in de natuur, dit keer trekt hem het ruige landschap aan
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de ijzervreters
Boek: Tom Poes en de ijzervreters
we treffen heer Bommel aan het begin van dit verhaal aan in het groene bos. En natuurlijk laat hij Tom Poes voor zich werken.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het geheimzinnige boegbeeld
Boek: Tom Poes en het geheimzinnige boegbeeld
heer Bommel heeft iemand ingehuurd om wat rond te roeien. Bijzonder is wel dat hij dat doet als het donker is.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de trollebol
Boek: Tom Poes en de Trollenbol
heer Bommel en Tom Poes zijn aan het varen, op een eiland aangekomen wil heer Bommel gaan picknicken
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de schat op het eiland
Boek: Tom Poes en de schat op het eiland
Nee jonge vriend, Ik wil niet horen over schurken en andere onrust.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de Mexicaanse hond
Boek: Tom Poes en de Mexicaanse hond
heer Bommel is aan het begin van dit verhaal bezig met een nieuwe hobby, hij volgt een cursus voor het zelf bouwen van radio's
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en de wonderschoenen
Boek: Tom Poes en de wonderschoenen
Aan het begin van dit verhaal is heer Bommel aan het vissen, hij hoopt een baars te vangen, maar het wordt een laars
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het ding X13
Boek: Tom Poes en het Ding X13
Aan het begin van dit verhaal leest heer Bommel over een raar ding wat te zien is op de huishoudbeurs in Rommeldam.
heer Olivier B. Bommel
Verhaal: Tom Poes en het ei van Ukuu
Boek: Tom Poes en het ei van Ukuu
heer Bommel zit aan het begin van dit verhaal lekker in de in van Bommelstein, te lezen in de Rommeldamse Courant.
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b