‹ Terug naar overzicht

Kapitein Kappie

Eind 1944 werd het duidelijk dat de Duitse bezetting van Nederland ten einde liep en dat er een nieuwe vraag naar beeldverhalen zou ontstaan. Toonder opperde het idee over een sleepbootkapitein die de weer vrije zeeën zou bevaren. Enkele medewerkers van zijn studio maakten ontwerpen, maar uiteindelijk was het Marten zélf die het eerste verhaal over ‘Kappie’ tekende en schreef. Het werd vanaf 27 december 1945 geplaatst in de kranten Het Vaderland en het Algemeen Dagblad. De ononderbroken serie van 140 avonturen die volgde, kwam op 12 juli 1972 definitief ten einde.

In de loop van die periode was ‘Kappie‘ ook te vinden in Belgische, Deense, Duitse, Finse, Franse, Luxemburgse, Noorse en Zweedse kranten en tijdschriften. De hoofdrolspelers waren Kappie, de gezagvoerder; stuurman Tjeerd Duizendschoon, ‘Maat’ genoemd; en Siep Tuitkan, de meester. Andere terugkerende karakters waren de vermogende Senor Rivaldi, de scheepskok Li Sing (die beiden door Phiny Dick werden geïntroduceerd) en de scheepsjongen Okki (een creatie van Harry van den Eerenbeemt).

Het was de schrijver Dirk Huizinga die Kappie (eigenlijk voluit Anne Wobke geheten) zijn Groningse komaf gaf door hem uitdrukkingen als ‘Hai, hai’ en ‘Het is ja slim’ in de mond te leggen, tot grote vreugde van Marten Toonder senior, die zelf uit Groningen stamde. Maar daar hield de gelijkenis tussen hem en de stripfiguur op – hoewel senior van de studiomedewerkers de bijnaam ‘Kappie' kreeg.

(bron website Toondercompagnie)

Kapitein Kappie
Verhaal: Kappie en het geheim van de oude prentbriefkaarten
Boek: Kappie en het geheim van de oude prentbriefkaarten
Kappie komt aan in de haven van Big City. Hij waarschuwt de stuurman Tjeerd Duizendschoon voor de gevaren in Big City
Kapitein Kappie
Verhaal: Kappie en de Gouden El
Boek: Kappie en het gouden el
Kappie is verbaasd dat Tjeerd niet aan het werk is, en wordt dan onaangenaam verrast door een inspecteur.
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b