‹ Terug naar overzicht

Wammes Waggel

Zoals vele andere vroege figuren uit de Tom Poes-verhalen is Wammes Waggel verzonnen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de dagbladstrips verscheen hij voor het eerst in het elfde verhaal, Het monster-ei.

Wammes Waggel kwam in totaal in 56 van de 177 dagbladstripverhalen voor. Daarnaast verscheen hij in de weekbladstrips, waarbij zijn naam werd gebruikt in de titel van Tom Poes en de Waggelgedachten. Ook in de avondvullende film Als je begrijpt wat ik bedoel had Wammes Waggel een rol, hij bracht daarin met het lied "Anijs anijs" een ode aan anijs. Hij stond in 1947 op de voorplaat van het eerste nummer van het Tom Poes Weekblad.

Qua karakter kan hij omschreven worden als een echte levensgenieter. Daarnaast is hij een naïeve en onnozele flierefluiter. Wat hij onderneemt is vaak tot mislukken gedoemd. Hij gedraagt zich in het algemeen als een klein kind; hij blijft meestal vrolijk en is altijd in voor een grap, maar wordt soms ook ineens erg kwaad en verdrietig als hij zijn zin niet krijgt.

Hij is vaak te porren voor een spelletje, bijvoorbeeld in De blaasgeest. In Heer Bommel en de zelfkant bewijst hij een elementaal te zijn, net als Pee Pastinakel. In het afwijkende verhaal Horror, de ademloze neemt hij het op voor de slechterik uit de titel en speelt zijn angstaanjagende rol met verve en grote precisie. In Het geheim van het Nevelmoeras speelt Wammes Waggel gedurende bijna het hele verhaal een belangrijke rol, terwijl hij Tom Poes en Heer Bommel begeleidt op hun tocht door een betoverd moeras.

Wammes Waggel
Verhaal: Tom Poes en de brombollen
Boek: Tom Poes en de Brombollen
de brombollen zorgden ervoor dat Wammes vrolijk huppelend over de weg richting Rommeldam ging, op weg naar de kermis.
Wammes Waggel
Verhaal: Tom Poes en het nevelmoeras
Boek: Tom Poes en het nevelmoeras
Wammes Waggel verhuurd hier boten. Maar er zijn geen klanten om te varen op het nevelmoeras. Maar dan komen er toch nog 2 klanten: heer Bommel en Tom Poes
Wammes Waggel
Verhaal: Tom Poes en de ijzige Heinen
Boek: Tom Poes en de ijzige heinen
Wammes, is aangesteld om de tenten uit te delen aan vluchtelingen uit Rommeldam
Wammes Waggel
Verhaal: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Boek: Tom Poes en de boemel naar Doezel
Wammes heeft een trein gevonden en voor een dubbeltje per rit mag je mee
Wammes Waggel
Verhaal: Tom Poes en het weerkristal
Boek: Tom Poes en het weerkristal
Wammes komt bij Tom Poes binnenlopen.
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b