‹ Terug naar overzicht

Tom Poes

De naam van de strip en het hoofdpersonage werd door Toonders echtgenote Phiny Dick gesuggereerd, een uur voordat Marten naar De Telegraaf moest, toen ze thuiskwam met moorkoppen. Marten vroeg haar ook de strip te schrijven, maar na zes afleveringen gaf ze de opdracht terug, en zei daarbij: "Het is trouwens jouw verhaal." Tom Poes is volgens Phiny een broertje van haar Miezelientje.

Tom Poes maakte zijn debuut in het eerste verhaal uit de reeks, Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde. Dit tekststripverhaal verscheen vanaf 16 maart 1941 in het dagblad De Telegraaf. Aanvankelijk betrof het een kinderstrip voor jeugd vanaf 10 jaar. De eerste zes afleveringen van dit verhaal werden geschreven door Phiny Dick, maar ze zijn van het begin af aan getekend door Toonder zelf.

In het derde verhaal, In de tovertuin (1941), doet het personage Heer Bommel zijn intrede, die hierna samen met Tom Poes het belangrijkste personage in de strip werd. Samen beleven Tom Poes en Heer Bommel allerlei vreemde avonturen. Tom Poes is daarbij meestal degene die onder alle omstandigheden zijn verstand weet te blijven gebruiken. Hij weet meestal de juiste oplossing voor een problematische situatie en probeert de ijdele en onnadenkende Heer Bommel te behoeden voor al te grote onhandigheden. Het 153e tekststripverhaal, Het griffoen-ei (1976), is het enige in de reeks waarin Tom Poes geen rol speelt.

In het eerste verhaal lezen we dat Tom Poes dichtbij een groot woud woont, waar hij graag wandelt.  Verderop in de verhalen nadat hij heer Bommel had ontmoet,  woont hij tijdens al zijn avonturen aan de Zandweg, vlak bij het kasteel Bommelstein aan de Distellaan, waar hij regelmatig op bezoek is.

Tom Poes
Verhaal: Tom Poes en het geheim van de blauwe aarde
Boek: Tom Poes en het geheim der blauwe aarde
Tom Poes woonde dicht bij een groot woud en daar wandelde hij graag in.
Tom Poes
Verhaal: Tom Poes in de tovertuin
Boek: Tom Poes en de tovertuin
Op een keer had Tom Poes een wandeling gemaakt naar de Drie Kromme Sparren. En op de terugweg naar huis zag hij een vreemdeling lopen
Tom Poes
Verhaal: Tom Poes en de geheimzinnige roverhoofdman
Boek: Tom Poes en de geheimzinnige roverhoofdman
Op een mooie zomeravond zat Tom Poes voor de deur van zijn huisje uit te kijken over de heuvels.
Tom Poes
Verhaal: Tom Poes en de wonderdokter
Boek: Tom Poes en de wonderdokter
"Kijk een waterkraan, misschien komt er wel water uit" Bordje bij de waterkraan: 'Opgericht en in stand gehouden door de Commissie ter Bestudering en Instandhouding van Reizigers'
Tom Poes
Verhaal: Tom Poes en het Lemland
Boek: Tom Poes en het Lemland
Wat is er toch aan de hand commissaris? vroeg Tom Poes hem.
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b