‹ Terug naar overzicht

Kapitein Walrus

Wal Rus doet − net als professor Sickbock − zijn intrede in het verhaal Het verdwijneiland uit 1941. De opvallende snor die hij in latere verhalen heeft, ontbreekt hier nog.

Hij is de niet erg fijnbesnaarde, maar goudeerlijke gezagvoerder van het schip de Albatros. Hij komt al vroeg in de serie voor als medestander van Tom Poes bij het bestrijden van het kwaad. Hierbij blijkt hij gemakkelijk de vuisten te gebruiken om een geschil te beslechten. Hij is ooit begonnen als lichtmatroos op de Cornelia. Zijn vaderland is de Noordpool, zoals hij zelf vertelt in het verhaal Vriend Vijand.

Anderen dan Tom Poes beschouwt hij bijna zonder uitzondering als landrotten (door hemzelf vaak ook "landkwabben", "landkrabben" of "landlubbers" genoemd). Hij heeft hiernaast nog een heel repertoire aan overige krachttermen en scheldwoorden. Iets wat hij niet ziet zitten noemt hij "overgehaald"; zo kan hij het bijvoorbeeld hebben over "overgehaalde landkrabben".

Met de Rommeldammers heeft Wal Rus weinig te maken, verder dan de haven komt hij zelden. Heer Bommel wordt door Wal Rus vooral gewaardeerd om het makkelijk trekken van de portefeuille om overtochten te betalen.

Hij verbastert voortdurend de namen van anderen. Van de naam Bommel maakt kapitein Wal Rus allerlei vervormingen zoals Blobbers, Blommers, Boffers of Bobbel, maar hij noemt heer Bommel nooit bij zijn juiste naam. Ook anderen worden door de kapitein vaak niet bij hun juiste naam genoemd. Dit gebeurt uiteindelijk slechts bij de eerste kennismaking De Chinese waaier en in het verhaal Het griffoen-ei.

In het verhaal Mom Bakkesz wordt hij door muiters in een sloep overboord gezet, maar al snel vraagt de bemanning hem weer terug als gezagvoerder. Verder heeft hij af en toe te maken met markies de Canteclaer, die optreedt als de reder waarvoor hij vaart. Tegen het eind van de verhalenreeks is de gezagvoerder eigenaar geworden van zijn afgeschreven, doch goede schip.

Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en het Verdwijneiland
Boek: MV06 Tom Poes en het verdwijneiland
"Kunnen we meteen wegvaren heer Rus?" "aanpakken daar houd ik van!"
Kapitein Walrus
Verhaal: Tom Poes en het eiland van Grim, Gram en Grom
Boek: MV09 Tom Poes en het eiland van Grim, Gram en Grom
Nou vooruit dan maar, het wordt geen plezierreisje, en ik wil geen klachten horen.
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b