‹ Terug naar overzicht

Commissaris Bulle Bas

In ‘De geheimzinnige roverhoofdman’, het vierde verhaal, maakt commissaris Bulle Bas, een hond, voor het eerst zijn opwachting. Hij is een man van gezag, althans wil dat zijn, is opvliegend van aard en staat altijd klaar met zijn opschrijfboekje om een bekeuring uit te schrijven. Samen met zijn assistent brigadier Snuf, eveneens een hond, waakt hij over het welzijn van de burgers van Rommeldam.

Hij is de politiecommissaris van Rommeldam. Deze functie voert hij uit met een nobel doel: boeven vangen. Grondig onderzoek voor het bereiken van dit doel lijkt echter ver van zijn bed te zijn. Dit is voor een deel te wijten aan zijn onvoorwaardelijke trouw aan burgemeester Dickerdack, die hem echter dikwijls met weinig onderbouwde of in slechts zijns inziens Rommeldam dienende opdrachten op pad stuurt. Door de naïeve en opzichtige levensstijl van heer Bommel is deze een makkelijk slachtoffer voor commissaris Bulle Bas. Bulle Bas sluit de kasteelheer vaak een nachtje op in de cel. In het juridisch systeem van Rommeldam is hij bovendien bevoegd om een verdachte eigenhandig als openbaar aanklager voor de rechter te brengen. Het lidmaatschap van de Kleine Club geeft hem nog meer gezag.

Bulle Bas verbaliseert snel en treedt meestal laat daadwerkelijk op, maar toch redt hij heer Bommel vaak uit de problemen. Reeds in zijn eerste verhaal redt Bulle Bas de hoofdpersonen.

Bulle Bas wordt vanaf zijn allereerste optreden bijgestaan door brigadier Snuf. In De vrezelijke krakken gaat hij zelf met ziekteverlof en draagt de leiding aan zijn brigadier over. Bulle Bas werkt ook nauw samen met ambtenaar eersteklas Dorknoper.

Hij woont in de villawijk De Heuvels, in een eenvoudig huisje (zie de reisgids) met een volkstuintje. (wordt vermeld in heer-bommel-en-de-geweldige-wiswassen)

In het verhaal Tom Poes en de Partenspeler is duidelijk te lezen dat Bulle Bas niet erg snugger is. Hij onderzoekt de feiten niet, maar gaat af op de verhalen die hij hoort van omstanders waarvan je zou verwachten dat hij wat achterdochtiger zou zijn. Maar nee hoor ook Bul Super vertrouwd hij direct op zijn woord.  Het geeft een goed gevoel dat op het eind van het verhaal de commissaris flink wordt uitgekafferd door de burgemeester. 

Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en de geheimzinnige roverhoofdman
Boek: Tom Poes en de geheimzinnige roverhoofdman
De commissaris is geen vriendelijke figuur. Tom Poes zocht hem op om te vertellen dat zijn huisje was leeggehaald
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en het Verdwijneiland
Boek: MV06 Tom Poes en het verdwijneiland
"Ja, ik kan geen mannen de zee opsturen. Daar is de politie niet voor!"
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en de rare uitvinding
Boek: MV08 Tom Poes en de rare uitvinding
ook de commissaris doet vreemd
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en de watergeest
Boek: Tom Poes en de watergeest
Wat hebben we hier? Meneer Stommel, als ik mij niet vergis.
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en de partenspeler
Boek: Tom Poes en de Partenspeler
Bullebas hoort heer Bommel aan en trekt snelle conclusies en gaat aan het werk......
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en de Klokker
Boek: Tom Poes en de Klokker
De ijverige ambtenaar zag tot zijn verbazing de zon met de snelheid van een luchtballon boven de huizen stijgen.
Commissaris Bulle Bas
Verhaal: Tom Poes en het Lemland
Boek: Tom Poes en het Lemland (herpublicatie)
Bulle Bas is verdachte sporen aan het onderzoeken. Gevaarlijke elementen zijn het land binnengedrongen
6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b