Tom Poes

Tom Poes werd ziek in 1944. Op 21 november 1944 stond een berichtje in de Telegraaf: Tom Poes is ziek. (zie artikel in Toondertijd nr 76)

Tom Poes is een Nederlandse stripfiguur en het hoofdpersonage in de stripreeks de Bommelsaga of de Avonturen van Tom Poes, bedacht door Marten Toonder. Tom Poes is een kleine, witte kat. De naam van de strip werd door Phiny Dick gesuggereerd, een uur voordat Marten naar de Telegraaf moest, toen ze thuiskwam met moorkoppen. Marten vroeg haar ook de strip te schrijven, maar na zes afleveringen gaf ze de opdracht terug. "Het is trouwens jouw verhaal." Tom Poes is volgens Phiny een broertje van haar Miezelientje.

Tom Poes woont al die jaren aan de Zandweg, vlak bij het kasteel aan de Distellaan.

Tom Poes maakte zijn debuut in de eerste strip van de reeks, Tom Poes ontdekt het geheim der blauwe aarde. Dit verhaal verscheen vanaf 16 maart 1941 in het dagblad De Telegraaf/Nieuws van de dag. Aanvankelijk betrof het een kinderstrip, voor jeugd vanaf 10 jaar. De eerste zes afleveringen van het eerste verhaal werden geschreven door Phiny Dick, Toonders echtgenote, maar ze zijn van het begin af aan getekend door Toonder zelf.

Enkel in het 153e verhaal, Het griffoen-ei (1976), speelt Tom Poes geen rol.

In het verhaal de geheimzinnige roverhoofdman, leren we dat Wolle Waf zijn buurman is.  

Als Tom poes niets heeft te doen, leest hij altijd "de avonturen van Floris Fla Mingo". Dat boek las hij nu al voor de zevende keer. (zie de rare uitvinding)

Op deze pagina zie je de afbeeldingen van deze persoon. Het is meestal de eerste afbeelding van de persoon uit dat verhaal. Voorlopig is het overzicht nog niet compleet, momenteel ben ik bezig met de Tom Poes en Bommel verhalen. 

Tom Poes heeft een wandeling gemaakt naar de 3 kromme sparren.
Tom Poes zit voor zijn huisje
In het verhaal de zieke hertog, wordt Tom Poes door heer Bommel benoemd tot ridder in de orde van Bommelstein
Tom Poes was in zijn eentje een beetje gaan zwerven. Hier komt hij aan in Ankerdam