Krantenknipsel weetjes en publicatie overzicht in Donald Duck

Als liefhebber van de Bommel en Tom Poes verhalen ben ik ook verzamelaar van die verhalen op schrift. Zo zijn er heel veel boeken en verzamelde werken, veel hiervan kun je vinden in het hoofdstuk boeken op deze website.  Maar je hebt natuurlijk ook de originele uitgave als krantenknipsel. En ja, als verzamelaar heb je natuurlijk 2 mogelijkheden: óf je wilt alles hebben wat is uitgegeven, óf je maakt een keuze. Nou dat laatste is verre weg het verstandigst, want 'alles' krijgen is in dit geval uitgesloten lijkt mij. 

Wat de krantenknipsels betreft heb  ik mij voor de Bommelverhalen beperkt tot de knipsels uit de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC) en na 1970 NRC-Handelsblad. Op deze website staan bij de Bommelverhalen plakboeken van deze krantenknipsels. Als je in het menu klikt op 'verhalen' en dan kiest voor 'heer Bommel en Tom Poes' krijg je het complete overzicht van de verhalen die zijn verschenen in deze kranten vanaf 1947. Ook alle herpublicaties kun je daar vinden.  Voor de nummering heb ik het systeem aangehouden van Hans Matla (zie Bommelkatalogus 1989)  

En ja als je dan toch met al die knipsels bezig bent, valt het een en ander op. Gebruikelijk is dat er per dag 1 aflevering wordt geplaatst, maar dan valt het op dat er vaak meerdere afleveringen in de krant worden geplaatst. De reden waarom is mij niet geheel duidelijk.  Maar soms ook zijn er lay-out foutjes gemaakt, zoals een verkeerde verhaaltitel of gewoon een zet of drukfout. 

Het is een aantal keren voorgekomen dat er meer dan 1 strook per keer in de krant stond. Maar 1x stond er een reden bij namelijk: 'dat niet alle abonnees de krant van gisteren hadden ontvangen wegens het slechte weer'. Ook is bekend dat er een staking is geweest in de grafische industrie en dat de krant 3 dagen niet is verschenen. Van alle andere keren weet ik niet wat de reden was. 

2 stroken tegelijk geplaatst  45x
3 stroken tegelijk geplaatst  1x
4 stroken tegelijk geplaatst  1x

Omdat deze website ook geschikt is gemaakt voor mobiele apparaten, is het niet mogelijk om grote tabellen te publiceren. Je kunt het overzicht als PDF bekijken door op deze link te klikken

In de Donald Duck is Tom Poes een heel aantal jaren verschenen. Een compleet overzicht met daarop welk verhaal in welke Donald Duck heeft gestaan. Je kunt het overzicht bekijken via deze link 

Je kunt ook een kopie krijgen van deze PDF. stuur dan even een mailtje. 

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b