Bommel
03-10-2008

Beste Bommelliefhebber,

Heer Bommel en de geweldige wiswassenIn deze nieuwsbrief:
- Nieuwe verhalen
- Jacob Derwig onderscheiden
- Quotes Tom Poes
- Bommel op YouTube
- Oplossing prijsvraag
- Win een doosje Bommel kerstkaarten!
- Mini-vertellersportret Kim van Kooten

Nieuwe verhalen
De komende weken kunt u luisteren naar de verhalen ‘Heer Bommel en de geweldige wiswassen’ en ‘Heer Bommel en de toekomer’. In die eerste, met de vertelstem van
Catherine ten Bruggecaten, gaat Bommel de honger in de derde wereld stillen met wiswassen, maar teveel zuurstof en AWS spelen hem parten. In de ‘toekomer’ spelen hoofdinspecteur Eerhart, privé-detective Bonafiet, kraakdeskundige Quaatbloet, de Witte Wreker, Joris Goedbloed en nog enkele anderen onder één hoedje. Sylvia Poorta is hier de verteller.

Jacob Derwig onderscheiden
Jacob DerwigBommel-liefhebbers kennen Jacob Derwig natuurlijk vooral als de stem van Tom Poes in de hoorspelen, maar bovenal is hij een bekende (toneel)acteur. Afgelopen zaterdag 6 september is hij onderscheiden met de prestigieuze Paul Steenbergen-penning. De prijs wordt sinds 1982 doorgegeven tussen de in de prijzen gevallen toneelkunstenaars.

Namens de Bommel-redactie: gefeliciteerd Jacob!

Quotes Tom Poes
Om het feestelijke nieuws rondom Jacob Derwig kracht bij te zetten hebben we een aantal bekende quotes van Derwig’s Bommelpersonage Tom Poes op een rij gezet.

        -          ‘Hmm..’
-          ‘Er is iets vreemds aan deze zaak..’
-          ‘Dat is vreemd?’
-          ‘Hij zuigt maar wat uit z’n duim om interessant te lijken!’
-      ‘Ik heb gelijk gehad…’

Bommel op YouTube
We hebben er eerder een melding van gemaakt, maar om uw geheugen op te frissen nogmaals een kennismaking met Bommel op Youtube. Want ook Bommel gaat met zijn tijd mee en is inmiddels ook op het populaire videokanaal te vinden. Er staan een aantal leuke en mooie fragmenten op uit de film ‘Als je begrijpt wat ik bedoel’ uit 1983. Let op: de stemmen zijn niet die van het huidige hoorspel!

 - ‘Ik denk met diep berouw aan Joost’: http://www.youtube.com/watch?v=W5tzv6hNDgY

-  ‘Ik b-b-b-ben b-b-b-boos op je!’: http://www.youtube.com/watch?v=PCb6Q9KFK9g

Ook weer leuk om te zien, de Amerikaanse versie van de Nederlandse filmversie van Bommel uit 1983. Een fragment:

- 'The dragon that wasn’t (or was he?)’ : http://www.youtube.com/watch?v=Yx5JmEx04KA

Oplossing prijsvraag
Op de vraag ‘In welke geldeenheid leent heer Ollie geld aan prof. Sickbock?’ waren twee antwoorden mogelijk. De prijsvraag was dus een behoorlijke instinker!

In 'De zonnige kijk' geeft Heer Bommel honderd Milia aan Sickbock (strip 8598). Maar luisteraars kwamen ook massaal met het antwoord Florijnen dat op het eind van aflevering 1 van ‘De ombrenger’ is te horen. Zowel ‘Milia’ als ‘Florijnen’ zijn dus goed!

De winnaar gaf béide geldeenheden en krijgt bericht en het themadoosje toegestuurd!Doosje Bommel kerstkaarten

Nieuwe prijsvraag: win een doosje Bommel kerstkaarten
Beantwoord de onderstaande prijsvraag op www.hoorspelbommel.nl en maak kans op een origineel doosje Bommel kerstkaarten!

Onder welke brug heeft de schilder Terpen Tijn enige tijd gebivakkeerd?

Mini-vertellersportret Kim van Kooten
Kim van KootenKim van Kooten (26 januari 1974) is een Nederlandse actrice en scenariste. Ze is de dochter van Kees van Kooten. Ze stopte voortijdig met haar studie scenarioschrijven aan de Filmacademie om vervolgens aan de slag te gaan als actrice. Haar debuut maakte ze in de speelfilm ‘Zusje’ en films en series als ‘Mariken’, ‘Phileine zegt sorry’ en ‘Evelien’ volgden.  Als scenarioschrijfster, het vak dat ze later weer op heeft gepakt, was ze onder andere verantwoordelijk voor het bioscoopsucces ‘Alles is liefde’ uit 2007. Van Kooten heeft twee Gouden Kalveren op haar naam staan. Dit jaar heeft zo voor haar 'Alles is liefde' een stapel aan nomineringen, dus wellicht krijgt ze er binnenkort een paar Kalveren bij.

 

Een leuke trivia: van Kooten is getrouwd met de stem van Tom Poes waarover eerder in deze nieuwsbrief te lezen was, Jacob Derwig!


nps
Op de site van Bommel vindt u meer informatie over deze nieuwsbrief.