Bommel
18-04-2008

Beste Bommel-liefhebber,
Vandaag is de eerste aflevering van HEER BOMMEL EN DE TRANSMIETER. Kijk en luister op: www.hoorspelbommel.nl.

Heer Bommel en de transmieterIn deze nieuwsbrief:
- Nieuwe verhalen
- Hoorspel Bommel uitgebracht op cd
- Plaatje ín de mp3’s
- Ranglijst op Bommelfan-forum
- Nieuwe prijsvraag en oplossing vorige
- Mini-vertellersportret Jacqueline Blom

Nieuwe verhalen
Vandaag begint HEER BOMMEL EN DE TRANSMIETER. Dit verhaal, nummer 143, verscheen voor het eerst in mei 1973 in de NRC. Dankzij een transmieter kan Heer Ollie in stilte veel goed doen. Het valt dan ook niet mee om zijn gulle gebaren ongedaan te maken. Jacqueline Blom vertelt het verhaal.

Op maandag 28 april gaat HEER BOMMEL EN DE PRONEN van start. Het verhaal verscheen op 24 november 1973 voor het eerst in de NRC, het is verhaal 145. De pronen eisen inspraak. En omdat ze met z’n velen zijn terwijl hun kennis beperkt is, wordt het een janboel in Rommeldam. De tijd is rijp voor Hocus Pas om in te grijpen... Roos Ouwehand is de verteller van het verhaal.

Woensdag 7 mei is het tijd voor verhaal 147, TOM POES EN DE HOPSA’S. Dit verhaal verscheen in augustus ’74 voor het eerst in de NRC. De Hopsavallei is een landstreek waar de lichtzinnigheid hoogtij viert: men kan er eten, drinken en vrolijk zijn. Heer Bommel wil het gebied voor iedereen toegankelijk maken; maar oliekoning AWS ziet dat niet zo zitten. Maike Meijer vertelt het verhaal.

Hoorspel Bommel uitgebracht op cd
Voor alle luisteraars van Hoorspel Bommel die niet over een mp3-speler of cd-brander beschikken en liever niet aan de computer hangen om het hoorspel te beluisteren is er goed nieuws. Begin mei wordt het hoorspel op cd uitgebracht. De NRC maakt er een aanbieding van in de krant hebben we gehoord. Het heeft te maken met Toonders geboortedag: 2 mei.

Bommelplaatje op mp3-spelerPlaatje ín de mp3’s
Bij de mp3’s van het hoorspel die binnen worden gehaald via de podcast of gedownload worden van de website zit een kleine verrassing. Door de nieuwe mogelijkheden van een aantal mediaspelers op de computer en de nieuwe mp3-spelers kan er een afbeelding bij de mp3’s worden gevoegd. Dat zie je dan op het scherm. Foto: Maarten Meulendijks.

Ranglijst op Bommelfan-forum
Voor fans van Bommels is er (buiten NPS-verantwoordelijkheid om overigens) een forum gemaakt door Maarten van Baggum. Onderdeel daarvan is de ranglijst, waarop je kunt zien welk Bommelverhaal het populairst is onder de forum-bezoekers. Een link naar dit forum staat onder het kopje Gastenboek op de Bommelwebsite.

Nieuwe prijsvraag: win een ‘Doosje Dorknoper’
Deze keer verloten we een ‘Doosje Dorknoper’ met daarin een citatenboekje, een ideeënboekje en een potlood onder de goede inzendingen. Beantwoord de volgende vraag op www.hoorspelbommel.nl.
Wat is het eerste dat Dorknoper volgens zijn vrouw doet als hij thuiskomt?

Oplossing vorige prijsvraag: Jan Wolkers
Het citaat “Marten Toonder is een moralist zonder ook maar een zweem van de bekrompen onuitstaanbare zedenmeester” was van Jan Wolkers. Het maakte deel uit van een feestrede die hij hield ter gelegenheid van Toonders verjaardag in 2002. Het is te beluisteren op de site www.levenlang.nl waarover wij het in onze vorige nieuwsbrief hadden. Nu heeft een zekere I. M. in het Belgische blad De Gids uit 2005 vrijwel dezelfde zin gebruikt. Toeval? In ieder geval was het niet helemaal hetzelfde dus we rekenen Jan Wolkers goed. Het leeslampje wordt verloot onder de goede oplossingen.


Mini-vertellersportret: Jacqueline BlomJacqueline Blom
Jacqueline Blom is een bekende Nederlandse actrice. Haar talent werd in 1999 zelfs bevestigd door het winnen van de felbegeerde Academy Award voor haar rol in ‘Oud Geld’.

Na het voltooien van de toneelacademie Maastricht in 1985 is Jacqueline Blom logischerwijs begonnen op het toneel. Na vele voorstellingen te hebben gespeeld, ging ze steeds meer acteren voor de televisie en op het witte doek.

U herkent haar misschien uit ‘Zwartboek’, ‘Loenatik’ of ‘Alice in Glamourland’. De laatste tijd is het relatief stil rond Jacqueline, maar in Hoorspel Bommel laat zij zich meerdere malen horen.


nps
Op de site van Bommel vindt u meer informatie over deze nieuwsbrief.
 
Bommel footerbalk