Bommel
03-04-2008

Heer Bommel en het VerdwijnpuntBeste Bommel-liefhebber,
Vandaag begint HEER BOMMEL EN HET VERDWIJNPUNT. Kijk en luister op www.hoorspelbommel.nl.

In deze nieuwsbrief:
- Nieuwe verhalen
- Tip: interview Marten Toonder
Nieuwe prijsvraag en uitslag vorige
- Mini-vertellersportret: Marjon Brandsma

Nieuwe verhalen
Vandaag begint HEER BOMMEL EN HET VERDWIJNPUNT. Dit verhaal, nummer 140, verscheen voor het eerst op 2 september 1972 in de NRC. “Op de middelste knop drukken, dan hevel je door het verdwijnpunt naar de minnenieters”, legt Kwetal uit. “De tweede knop is voor het verramen, maar daar moet je voorzichtig mee zijn.” En de derde knop? Marjon Brandsma vertelt het verhaal.

Op vrijdag 11 april begint HEER BOMMEL EN HET LOSGETRILDE INZICHT. Dit is verhaal 141, het verscheen voor het eerst op 25 november 1972 in de NRC. Terpen Tijn schildert heer Bommels portret, maar besteedt daarbij meer aandacht aan het inzicht dan aan het uiterlijk. Daar betaalt heer Ollie niet voor – en dat komt hem duur te staan... Hadewich Minis is de verteller van dit verhaal.

Interview met Marten Toonder
Op de website van Een Leven Lang staan negen auteurs in beeld en geluid geportretteerd, waaronder de in 2005 overleden Marten Toonder. Een Leven Lang was ooit een radioprogramma van de NPS.
Marten Toonder wordt daar met een hele rits afbeeldingen en radio-interviews heel mooi neergezet. Wilt u nog wat bijzondere foto’s bekijken van hem of Toonders stem nog een keer horen? Of wilt u weten wat andere grote namen als Wolkers van hem vonden? Neem dan even een kijkje.

Win een Bommelleeslampje
Van wie is onderstaand citaat over Marten Toonder?
“Marten Toonder is een moralist zonder ook maar een zweem van de bekrompen onuitstaanbare zedenmeester.”
Deze keer krijgt de winnaar het Bommelleeslampje. Beantwoord de vraag op Hoorspelbommel.nl.

Uitslag vorige prijsvraag
 ‘Waarmee laat Heer Bommel zich niet in het riet sturen?’ heeft weer voor heel wat reacties gezorgd. Verreweg de meeste inzendingen bevatte het goede antwoord of, beter gezegd, één van de mogelijke antwoorden.
In de eerste aflevering van ‘Heer Bommel en de Kwinkslagen’ zegt heer Bommel dat hij zich niet met een appeltje in het riet laat sturen. De andere mogelijkheid is terug te vinden op de flaptekst van ‘Met uw welnemen’. Hier staat dat men hem niet met de kluiten waaruit hij gewassen is, het riet in kan sturen.
Met de gelukkige winnaar van ‘Bommelcitaten’ is contact gezocht en hij/zij krijgt het boek zo snel mogelijk thuisgestuurd.


Marjon BrandsmaMini vertellersportret: Marjon Brandsma
Marjon Brandsma is een gerespecteerde Nederlandse actrice. Op dit moment is ze te bewonderen in het toneelstuk ‘Van oude mensen, de dingen die voorbij gaan’, dat na afloop van de voorstellingen verkrijgbaar is als hoorspel. Marjon Brandsma rondde de toneelschool succesvol af en sloot zich in ’73 aan bij toneelgroep Baal. In dezelfde periode speelde ze ook bij de Haagse Comedie. Na tien jaar stopte ze bij Baal en in ’87 sloot ze zich aan bij Toneelgroep Amsterdam, waar zij tot in 2006 voor speelde. Brandsma was niet alleen te zien op het toneel, maar ook op televisie en in films. Bijvoorbeeld in 'Oeroeg' of recenter in Pieter Kuijpers' 'Off Screen'.


nps
Op de site van Bommel vindt u meer informatie over deze nieuwsbrief.
 
Bommel footerbalk