Bommel

19 februari 2008

Heer Bommel en de SlijtmijtBeste Bommel-liefhebber,
Vandaag begint de eerste aflevering van TOM POES EN DE SLIJTMIJT. Kijk en luister op: http://www.hoorspelbommel.nl/

In deze nieuwsbrief:
- Nieuwe verhalen
- De Bommelzolder
- Prijsvraag: Win 'Ach, mallerd'

- Uitslag vorige prijsvraag

Nieuwe verhalen
Vandaag is het eerste deel van TOM POES EN DE SLIJTMIJT uitgezonden. Het is verhaal 132 en het verscheen voor het eerst op 3 augustus 1970 in de NRC.
Er moet meer slijtage komen, aldus Bovenbaas Amos W. Steinhacker. Weggooi-huisjes verhogen de welvaart. Heer Bommels ragfijne optreden snoert hem echter de mond. Netty Blanken vertelt het verhaal.

Op 28 februari begint HEER BOMMEL EN DE WAARDE-RING, verhaal 134 uit de NRC van 18 januari 1971. Omdat heer Ollie de magister Hocus Pas redt uit de klauwen van een banjervogel, wordt hij beloond met een waarde-ring. Het gevolg is dat hij overladen dreigt te raken. Nelly Frijda, al in eerdere afleveringen te horen, vertelt het verhaal.

Tip: Museum De Bommelzolder
Pim Oosterheert is oprichter van het museum 'De Bommelzolder' in Zoeterwoude. Hij is ook de auteur van het veelgeprezen Bommellexicon. We hebben hem gevraagd om hier iets over zijn museum te vertellen:

"Museum ‘De Bommelzolder’ is opgericht in juni 1998 en beoogt een volledig overzicht te geven van Toonders oeuvre en alles wat in de loop van ruim een halve eeuw aan ‘Bommelaria’ over ons land is uitgestort.
De oprichting is gebeurd vanuit de gedachte dat Marten Toonder een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan het Nederlandse cultuurgoed, zowel wat betreft zijn pictorale gaven als zijn literaire kwaliteiten.

Marten Toonder behoort tot de grootste Nederlandse schrijvers van de 20ste eeuw en is ongetwijfeld de grootste verhalenverteller uit die periode. Literaire prijzen die hij ontving tijdens zijn leven wijzen daarop en de grote waardering die hij van veel vakgenoten kreeg (o.a. Bomans, Reve, Wolkers) wijzen erop dat hij niet alleen door notoire stripverhalenlezertjes werd gewaardeerd.
Meer, veel meer is te lezen op Bommelzolder.nl"

Prijsvraag: Win Ach, mallerd
Vraag: hoeveel meter boek heeft Heer Bommel in zijn bibliotheek? Noem ook een titel die er zeker in te vinden is.
Het boek Ach, mallerd met de verhalen De Kiekvogel en De uitvalsels wordt onder de goede inzendingen verloot. Geef het antwoord op http://www.hoorspelbommel.nl/

Uitslag prijsvraag ‘Doddeltjes eerste woorden’
De vraag was: Wat zijn juffrouw Doddeltjes eerste woorden als ze heer Bommel voor het eerst ontmoet?
Het foute antwoord "Zeg toch Doddeltje, mallerd" is veel ingezonden, maar gelukkig stuurde een ruime meerderheid het goede antwoord "Arme stakker, heb je je pijn gedaan? Ben je erg nat?" in. Na te lezen in Ach mallerd en te beluisteren in Tom Poes en de kiekvogel.
Onder de inzendingen is geloot. Met de winnaar is contact gezocht en zij krijgt het boek Heer Bommel en het para-abnormale zo snel mogelijk toegestuurd.


nps
Op de site van Bommel vindt u meer informatie over deze nieuwsbrief.
 
Bommel footerbalk