Bommel
28-11-2007

Heer Bommel en de grote BarribalBeste Bommelliefhebber,
vandaag wordt het vierde deel van HEER BOMMEL EN DE WISSELSCHAT uitgezonden op de radio. Kijk en luister op http://www.hoorspelbommel.nl voor deze en oudere Bommelverhalen.


In deze nieuwsbrief:
- Nieuwe Bommelverhalen
- Nieuwe boeken over Bommel


Nieuwe Bommelverhalen

Vrijdag begint HEER BOMMEL EN DE GROTE BARRIBAL. Het is verhaal 113 waarvan het eerste deeltje op 13 december 1965 in de Nieuwe Rotterdamse Courant verscheen. Het verhaal liep tot 19 februari 1966. Korte inhoud: Wammes Waggel is imaasjebouwer geworden, zodat Barribal zijn reusachtige idealen uit kan dragen. Wee degeen, die hem uitlacht. Die zal streng gestraft worden. Het verhaal wordt verteld door LOUSEWIES VAN DER LAAN. Frank Lammers speelt de grote (en de kleine) Barribal.

Op donderdag 6 december begint HEER BOMMEL EN HET NIEUWE DENKEN. Dit verhaal verscheen voor het eerst van 7-3-1966 t/m 13-5-1966 in de NRC. De Kul Tuur op het eiland Novo dreigt in gevaar te komen wanneer heer Bommel aanspoelt. De drenkeling wordt ontdekt door een Idoolmaker, zodat hij zijn toorn op een lekkere biet uit kan dragen; je weet wel. JERNEY KAAGMAN vertelt het verhaal.

Bommel ReisgidsNieuwe boeken over Bommel in de maak

Vrijdag ligt de Bommel Reisgids van Jenno Witsen in de boekhandel. Er zit een grote kaart van de stad Rommeldam bij, een kaart van de omgeving van Rommeldam en Bommelstein, een kaart van de Zwarte Bergen en het Donkere Bomen Bos. Er staan wandelingen, excursies, een boottocht en een busrit in. Jenno Witsen wordt morgen, donderdag 29 november, verwacht in het tv-programma De wereld draait door, om 19:30 uur op Ned3. Het boek verschijnt bij Uitgeverij Ton Pauw in Soest.

Op 11 december verschijnt bij Uitgeverij Synthese 'Heer Bommel en het para-abnormale, over de magie van de Bommel-saga' van Willem Venerius. Hij schreef ons:

Heer Bommel en het para-abnormale"Het gaat over magische elementen in de Bommel-verhalen. Was het allemaal pure fantasie? Paste Marten Toonder die bewust toe? En als hij weet had van diepere esoterische kennis, hoe kwam hij dan aan die kennis? In 1983 publiceerde ik een eerste artikel over astrologie in stripverhalen. In het verhaal De Astromanen komen zoveel verwijzingen naar astrologie voor, dat het geen toeval meer is. Toen ging ik verder graven. In enkele andere verhalen speelt het eeuwenoude Chinese Boek der Veranderingen, de I Tjing, een grote rol.Van die verhalen heb ik precies de verwijzingen en vindplaatsen gevonden. Daar heb ik in 1992 over geschreven. Let wel: toen was nog bijna niks bekend over Toonders belangstelling voor dit soort occulte zaken. Al met al werd het een speurtocht van zo'n dertig jaar. En het resultaat komt nu dus in Heer Bommel en het para-abnormale."


Op de site van Bommel vindt u meer informatie over deze nieuwsbrief.

Bommel footerbalk