‹ Terug naar overzicht

Tom Poes en het Quaker havermout in het Deens

Staat: prima
Uitgever: A/S OTA - Islands Brygge 39 - Kobenhavn s

Aanvullende informatie

Een plaatjes album met ingeplakte plaatjes die in de pakken havermout zaten.  Op de voorkant staat geschreven het jaartal 1949, maar uit de geschiedenis van de Toonder Studio's (deel 7 pag. 22) blijkt dat het album pas in 1952 is uitgegeven.  De tekst van Jan-Willem de Vries die daar staat:

-------
Reclamebureau Nijgh en Van Ditmar bemiddelde in een opdracht voor Quaker Oats havermout. Quaker mocht een jaar lang de figuren van Toonder in hun campagnes gebruiken en er zou bovendien een plaatjesalbum voor de fabrikant worden gemaakt. Voor de campagne werd f. 8.000,- betaald en voor de productie van het boekje nog eens f. 4.000,- Er volgde nog een extra toeslag van f. 2000,- om de campagne ook in België te kunnen gebruiken. In september 1951 werden proefdrukken voor het album en de 85 plaatjes gemaakt.
------- 

Verder is het aardig om te zien dat er een aantal verschillen zijn tov de Nederlandse uitgave:
- de lay-out van pagina 12 en 13 wijkt af. De plaatsjes zijn wel gelijk, allleen anders ingedeeld. Nederlandse versie heeft 2 plaatjes op pag 12 en 1 plaatjes op pagina 13 en in de Deense uitvoering heeft pagina 12 maar 1 plaatje en pagina 13 heeft 2 plaatjes. 
- Ook pagina 22 heeft een andere lay-out, maar wel hetzelfde aantal plaatjes.
- pagina 38 is ook afwijkend, indeling van pagina is anders.
- pagina 46 is afwijkend ingedeeld


En verder is het opvallend dat de figuren op de binnenzijde van de kaften voor en achter, in de Deense uitvoering voorzien zijn van tekst.

Afbeeldingen

6LfXCtQZAAAAACfehZwS12RYNcGbtmv3icZDON0b